Tällä päivämäärällä: Harvinaista suomalaista F1-historiaa – Mika Häkkinen sai kilpailukiellon!

© Kuva: Getty Images

Mika Häkkinen oli yksi F1-ratojen rehdeimmistä herrasmieskuljettajista. Silti hämmentävänä faktana miehen ”ansioluettelosta” löytyy yksi merkillinen häpeätahra, kilpailukielto F1-sarjan osakilpailusta.

Tuon tapahtuman vuosipäivä on tänään. Tapahtumapaikka oli Saksan Hockenheim, ajankohta 31.7.1994.

Ayrton Sennan jätettyä brittitallin oli nuori ja häikäisevän nopea suomalainen noussut kuin varkain tallin ykköspyssyksi.

Nuori Häkkinen ajoi tuolloin ensimmäistä kokonaista kauttaan McLarenin kuljettajana. Ayrton Sennan jätettyä brittitallin oli nuori ja häikäisevän nopea suomalainen noussut kuin varkain tallin ykköspyssyksi. Valitettavasti Peugeotin koneisiin vaihtanut talli ajautui aallonpohjaan, eikä kalusto tarjonnut Häkkiselle tai tallikaveri Martin Brundlelle realistisia mahdollisuuksia taistella osakilpailuvoitoista.

Tästä huolimatta Häkkinen ajoi läpi kauden upeasti. Vauhti oli kohdillaan, ja kaluston kestäessä tulostakin tuli. Jotain miehen otteista kertoo se, että joka kerta ajaessaan pisteille nousi hän palkintopallille.

Kova yritys tuotti myös välillä romua. Oppirahoja maksettiin, mutta vähälukuiset kolistelut pantiin nuoruuden ja innokkuuden piikkiin.

Heinäkuussa Silverstonessa Häkkinen kolautti autonsa yhteen Jordanin Rubens Barrichellon kanssa kisan päätöskierroksilla. Suomalainen toi vaurioituneen autonsa maaliin hienosti kolmantena, mutta kisan jälkeen tuomaristo lätkäisi hänelle varoituksen ja ehdollisen kilpailukiellon, katsoessaan McLaren-kuskin olleen pääsyyllinen yhteenottoon.

Hockenheimissa maltti unohtui.

Häkkisen täytyi siis olla varovainen. Valitettavasti Hockenheimissa maltti unohtui.

Kisan avauskierros on edelleen yksi F1-historian sekasortoisimmista. Lähtösuoralla tapahtui peräti kaksi erillistä kolaria. Yhteensä avauskierrokselle jäi peräti 11 autoa.

Heidän joukossaan oli Häkkinen.

Avausmutkaan taitettaessa kahdeksannesta ruudusta matkaan lähtenyt suomalainen haki omaa paikkaansa aggressiivisesti radan sisäreunasta. Jarrutukseen tultaessa suomalaisen auto kolahti Williamsin David Coulthardin kilpuriin, sinkoutuen radan poikki rajusti seinään.

Samalla käynnistyi ketjureaktio, jossa sumppuun ajautuneet autot törmäilivät toisiinsa. Monen kilpailijan matkanteko päättyi sen sileän tien, ja pölyn laskeuduttua alkoi syyllisen etsintä.

Tuomaristo katsoi Häkkisen aggressiivisuuden olleen kolarin alulle pannut tekijä. Kun suomalaisella oli jo allaan ehdollinen kilpailukielto, päätti tuomaristo muuttaa sen pysyväksi. Näin ollen Häkkiseltä jäi väliin seuraavaksi vuorossa ollut Unkarin GP.

Mielenkiintoisena tilastokuriositeettina Häkkisen saama kilpailukielto oli viimeisin F1-sarjassa annettu aina kauteen 2012 saakka. Silloin Romain Grosjean sai vastaavan rangaistuksen Belgian GP:n starttikolarin aiheuttamisesta.

Tilastoa sekoittaakseen Häkkisen rangaistus ei ollut kuitenkaan ennen Grosjeania viimeisin kärsitty kilpailukielto. Michael Schumacher joutui olemaan poissa niin ikään kaudella 1994 kaksi kilpailua, mutta Portugalin ja Italian kilpailukiellot langetettiin ennen Häkkisen rangaistusta.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.