Tässä olivat Mercedeksen muut vaihtoehdot Lewis Hamiltonin sijasta – kymmenen vuotta aiemmin pois potkittu kuski tyrkytti itseään

© Kuva: Getty Images

Mercedeksellä on ollut sen uuden F1-tulemisen aikana neljä kuljettajaa. Kun pakka sekoittui ensimmäisen kerran, oli talliin tunkua.

Hopeanuoli palasi tehdastiiminään takaisin formula ykkösiin kaudeksi 2010, kun se hankki omistukseensa edellisellä kaudella sensaatiomaisesti molemmat maailmanmestaruudet valloittaneen Brawn GP:n. Hondan jättisatsauksen raunioille kyhätti talli yllätti kaikki sääntömuutosten myötä, sillä se onnsitui hyödyntämään sääntöjen porsaanreiän muita paremmin tupladiffuusorinsa osalta.

LUE MYÖS: Kaikkien aikojen moka? Hondan karmeasta virheestä tasan kymmenen vuotta – lopetti F1-projektinsa, jonka seuraaja marssi voitosta voittoon

Ensimmäisellä kolmella kaudella Mercedestä kuljettavat Nico Rosberg ja paluun karkeloihin tehnyt F1-legenda Michael Schumacher. Seitsenkertainen maailmanmestari ei ollut kuitenkaan takavuosien mittaisessa vedossaan, vaan taistelut voitoista ja kärkisijoista vaihtuivat jämäpisteisiin ja turhan usein toistuviin virheisiin.

Schumacher lopetti uransa lopullisesti kauden 2012 jälkeen. Talli etsi uutta kumppania Rosbergin rinnalle. Kerroimme aiemmin, kuinka Mersun ylin johto kannatti Nick Heidfeldiä, mutta Niki Laudan liittyminen talliin käänsi kelkan Lewis Hamiltonin eduksi, Red Bullin suorastaan suositellessa tätä siirtoa.

Heidfeld-uutisen kirjassaan paljastanut entinen Mercedeksen F1-tallin johtaja Nick Fry kertoo tallin miettineen myös muita kuljettajia.

Esillä olivat muun muassa Paul di Resta sekä itseään tarjonnut Jacques Villeneuve, jonka edellisestä F1-kilpailusta oli kulunut tuolloin jo kahdeksan vuotta.

Force Indialla kisannut Di Resta kuului vuosia Mercedeksen DTM-tiimiin, joten hän oli ”oman kylän poika”. Villeneuvellakin oli vahvat siteet talliin, sillä hän ammoisina aikoina BAR-tallina tunnetussa samaisessa tallissa 1999-2003. Tuo ajanjakso päättyi kuitenkin potkuihin kanadalaismestarin heikon menestyksen takia.

Mercedeksen neljäs kuljettajavaihto nähtiin kauden 2016 päätteeksi, kun tuore maailmanmestari Rosberg ilmoitti lopettavansa uransa. Talli palkkasi riveihinsä Valtteri Bottaksen, joka jatkaa tallissa Hamiltonin rinnalla myös ensi kaudella.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale