Britannian GP päättyi Lewis Hamiltonin historialliseen kuudenteen voittoon kotikisassaan. Hamilton nousi voitollaan kaikkien aikojen menestyneimmäksi kuljettajaksi Britannian GP:ssä. SuomiF1 arvioi totuttuun tyyliin viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Britannian GP:n jälkeen

TOP #1

Juuso Taipale: Kimi Räikkönen. Haluan tehdä yhden asian selväksi. En ole mikään sokea Räikkösen fanipoika, joka jumaloi Jäämiestä jonain elämää suurempana kuljettajana. En pelkää kritisoida miestä silloin, kun ei suju, ja usein ei ole sujunut. Tämän tietäen uskokaa kun sanon, että Räikkösen ajo Silverstonessa oli kaikkien kehujen ja hehkutuksen arvoinen suoritus. Sarjan kokenein kuljettaja ajoi jälleen kerran vahvan kisan. Mies ansaitsee tällä hetkellä tekemisestään kaiken liikenevän hehkutuksen. Upean viikonlopun kruunasi kunniatehtävä ajaa F1-sarjan avausvoiton ajaneella Alfalla koko yleisön edessä. Yleisön arvostus näkyi ja kuului, ansaitusti!

Kimi Räikkösen pomolta kehuja suomalaiselle, kritiikkiä tallikaverille

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc ja Max Verstappen. Nuori kaksikko tarjosi loistavaa viihdettä ja kilvanajoa F1-faneille Silverstonessa, missä kumpikaan ei antanut tuumaakaan periksi. Toivottavasti saamme nauttia kaksikon välisistä kärkitaisteluista vielä pitkään.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Suomalainen kohtasi jälleen kerran uskomatonta epäonnea turva-auton riistettyä häneltä tukevan voittoaseman. Bottas joutui tyytymään sunnuntaina henkiseen voittoon. Vauhti ja varmuus miehellä oli joka tapauksessa mainiolla mallilla koko viikonlopun ajan. Paalupaikkaa ei viety Hamiltonin nenän edestä vahingossa.

TOP #2

Juuso Taipale: Lewis Hamilton. Silverstonen kuningas.Kuudenteen voittoon tarvittiin hieman onnea turva-auton suhteen, mutta on syytä muistaa, että Hamilton oli onnistunut pitämään renkaansa toimintakunnossa Antonio Giovinazzin ulosajohetkeen asti. Ja myöntäkää pois, oli britti myös kisan nopein kuljettaja.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Teki kaiken oikein, mutta silti sijoitus vain toinen. Taisteli hienosti paikkansa takaisin Lewis Hamiltonilta ensimmäisellä stintillä ja kontrolloi eroaan Hamiltoniin varikkopysähdyksen jälkeen. Turva-auto pilasi päivän, mutta sille ei mitään Bottas mahda.

Tuukka Hyttinen: Lewis Hamilton. Vaikka brittitähti ei saanutkaan lauantaina itsestään irti aivan parasta suoritusta, osoitti viisinkertainen mestari poikkeuksellisia lahjojaan radalla sunnuntain kisassa. Hamilton aloitti hurjan hyökkäyksen heti lähtövalojen sammuttua, eikä Valtteri Bottakselle jäänyt lainkaan tilaa hengittää. Voitto tuli lopulta täysin onnekkaan sattuman myötä, mutta kovalla rengasseoksella aivan kisan lopussa ajettu kilpailun nopein kierros kertoo paljon siitä kuuluisasta ”Hammer-time”-vauhdista.

Lewis Hamilton juhli historiallista kuudetta voittoaan Britannian GP:ssä. Kuva: Getty Images

TOP #3

Juuso Taipale: Charles Leclerc. Joko monacolainen on Ferrarin ykköskuski? Ainakin suoritusten perusteella siltä alkaa tuntua. Jälleen kerran erittäin vahva ajo. Paalupaikka oli hetken aikaa hyppysissä, mutta suitsutuksen osaltani nuori tähti saa kisataistoistaan. Mahtavaa racingia, tätä F1-fanit ovat kaivanneet!

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Red Bull -kuskilta ensimmäinen vakuuttava kilpailu koko kaudelle. Gasly pysyi koko viikonlopun aivan tallikaverinsa Max Verstappenin kannassa ja oli välillä jopa nopeampikin. Lopulta itse kisassa Vettelin hölmöilyn ansiosta nousi Verstappenin ohi, mutta jos ero olisi ollut edelliskisojen luokkaa, ei Gasly olisi tuota ohitusta pystynyt Silverstonessa tekemään. Loistava tasonnosto ranskalaiskuskilta. Toivottavasti Gasly jatkaa samaa rataa, jotta puheet potkuista voidaan unohtaa.

Tuukka Hyttinen: Charles Leclerc. Ferrari-pilotti oli erittäin vahvassa iskussa perjantaista lähtien. Monacolainen joutui taas ohitustaisteluun Max Verstappenin kanssa, mutta veikin tällä kertaa voiton. Leclerc nousi kisan päätteeksi palkintokorokkeen kolmannelle askelmalle Red Bull -kuskin jäädessä nuolemaan näppejään. Sebastian Vettelin tunaroidessa takana Leclerc antoi tallilleen jälleen hyvän syyn mahdolliselle ylennykselle ”ykköskuskin” asemaan.

Ferrari-tähti Charles Leclerciltä kova arvio Britannian F1-kisastaan

FLOP #1

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Saksalaisen pallo on tällä hetkellä pahasti hukassa. Silverstonessa meno oli surullista katsottavaa. Ferrarilla on tapahtumassa vallanvaihto, eikä Vettel yhtään auta asiaansa olemalla hitaampi ja epävarmempi kuin nuori haastajansa Leclerc.

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Voi voi Vetteliä. Hyvin samanlainen virhe, joita saksalaismestarilta on alettu näkemään yhä enemmän ja enemmän. Paineen alla pää ei kestä ja Vettel sortuu helppoihin virheisiin. Iso käsi Ferrari-kuskille siitä, että kävi pyytämässä tunarointiaan kilpailun jälkeen anteeksi Verstappenilta.

Tästä kolarista F1-kansa puhuu nyt – katso video Verstappenin ja Vettelin yhteenosumasta

Tuukka Hyttinen: Sebastian Vettel. Niin siinä kävi jälleen kerran – saksalaistähti sortui taas virheeseen ajaessaan paineen alla. Ferrari-tähden kaksinkamppailu Max Verstappenin kanssa näytti todella hyvältä siihen saakka, kunnes hän päätyi täräyttämään suoraan hollantilaisen auton perään. Kisa oli saman tien pilalla ja palkinnoksi suorituksesta tuli vielä myöhemmin FIA:lta rangaistuspisteitä.

Sebastian Vettel lähetti Max Verstappenin ilmalentoon. Kuva: Getty Images

FLOP #2

Juuso Taipale: Haas. Hyvät uutiset: Talli nautti runsaasta medianäkyvyydestä viikonlopun aikana. Huonot uutiset, kaikki oli negatiivissävytteistä. Sponsorisoppa naurattaisi, jos se ei itkettäisi, Romain Grosjean ajaa tätä menoa viimeistä kauttaan tallissa (kuten Paalupaikka-podcastissa povasin) ja kisan kruunasi ranskalaisen ja tallikaveri Kevin Magnussenin keskinäinen kolari. Bravo!

Juuso Koivumäki: Kevin Magnussen ja Romain Grosjean. Syvissä vesissä oleva Haas ajautui vielä syvemmälle kuskiensa kolaroinnin takia. Tallipäällikkö Günther Steiner oli aiheestakin raivoissaan kaksikolle. Tallikaverien välinen kolarointi ei koskaan ole kaunista, mutta jenkkitallin vaikeassa tilanteessa molempien kuskien keskeytys oli todella paha takaisku.

Tallipomo raivoissaan tiimikavereiden törmäilystä: ”He ovat molemmat pulassa”

Tuukka Hyttinen: Haas. Amerikkalaistallin kuskit hoitivat itsensä kisasta ulos aivan itse ilman minkäänlaista ulkopuolista epäonnea tai vahinkoa. Haasille ei jäänyt viikonlopusta taaskaan käteen mitään muuta kuin turhautumisen ja ketutuksen tunteita. Ensin Romain Grosjean tunaroi autonsa hajalle perjantain harjoituksissa varikkosuoralla. Sunnuntaina Kevin Magnussen törmäsi Grosjeanin kanssa, jonka myötä kummankin oli keskeytettävä jo aivan kilpailun alkumetreillä.

FLOP #3

Juuso Taipale: Sergio Perez. Typerä kolahdus Nico Hülkenbergin kanssa vei meksikolaiselta etusiiven ja mahdollisuuden taistella pisteistä. Meksikolainen on ollut viimeksi pisteillä keväällä Azerbaidzhanissa. Tallikaveri pysyy kurissa ja nuhteessa, mutta tällä hetkellä Perez tuntuu taantuneen harmaaseen massaan.

Juuso Koivumäki: Rich Energy. Jos ei Haasilla kulje radalla, ei kulje sen ulkopuolella sponsorillakaan. Tallin pääsponsorin Rich Energyn sekoilut aiheuttivat lähinnä huvitusta Britannian GP:n alla. Toimitusjohtajan paikalta erotettu William Storey hallinnoi edelleen yrityksen sometilejä, joilta tulikin kohtuullisen suoraa palautetta Haasin suuntaan Britannian GP:n jälkeen.

Hämmentävä F1-draama jatkuu – kohusponsorin ex-pomo haukkui formulatallia jälleen

Tuukka Hyttinen: Antonio Giovinazzi. Italialaisen ulosajo johti turva-auton tuloon radalle, mikä taas sekoitti kisan kulkua. Mies sanoi itse tilanteen johtuneen rengasrikosta. Jos asian laita oli näin, on liian aikaista sanoa johtuiko ulosajo Giovinazzin omasta virheestä, Pirellin renkaista vai Alfa Romeon auton tekniikasta. Epäonnea tai ei, kokeneen tallitoverin Kimi Räikkösen ajaessa taas pisteille eivät Giovinazzin osakkeet ainakaan ottaneet Britanniassa nousua.

Antonio Giovinazzi aiheutti turva-auton, jonka ansiosta Lewis Hamilton nousi kisan kärkeen. Kuva: Getty Images