Ferrarin omistava Fiat Chrysler Automobiles on ehdottanut 32,6 miljardin kaikkia osakkeita koskevaa fuusiota ranskalaiselle autovalmistajalle Renaultille, uutisoi Financial Times.

Fuusion seurauksena sekä FCA että Renault omistaisivat 50 prosenttia uudesta yrityksestä. Fuusio tekisi yrityksestä maailman kolmanneksi isoimman autovalmistajan Volkswagenin ja Toyotan jälkeen.

Yhteistyön aloittaminen on noussut FT:n mukaan esille valmistajien välillä, kun molemmat ovat menettäneet hiljattain menestyneen johtajan. FCA:n Sergio Marchionne menehtyi viime vuonna, kun taas Renaultin Carlos Ghosn pidätettiin viime marraskuussa Tokiossa talousrikkomuksista. Ghosn on kiistänyt kaikki syytteet.

Myös Ferrarin omistava Agnellin perhe ja Renaultin taustalla oleva Ranskan valtio joutuisivat mukaan fuusioon. Agnellin perheen omistusosa FCA:sta on 29 prosenttia. Ranskan valtio omistaa Renaultista 15 prosenttia. Molempien omistusosat puolittuisivat fuusiossa. Agnelleilla ja Ranskalla on myös suurempi äänioikeus kuin heidän omistuksensa oikeuttaisivat. Tuo oikeus pyyhkiytyisi pois fuusion seurauksena.

Mahdollinen fuusio vaikuttaisi suoraan myös Formula 1 -sarjaan. Ferrari on FCA:n ainoa moottorivalmistaja sarjassa, mutta myös Renault on mukana F1:ssä valmistajana. Jos yhtiöt fuusioituvat, voisi vaikutukset olla F1:lle mielenkiintoiset. Tuossa tapauksessa Fiat Chrysler Automobilesin tulisi rahoittaa kahta F1-moottorivalmistajaa.