Hondalta syytös: Mercedes ja Ferrari taiteilleet sääntöjen harmaalla alueella

© Kuva: Getty Images

V6-aikakaudella ongelmissa ollut Honda kokee kilpailijoidensa halun venyttää sääntökirjoja vaikuttaneen eniten moottorimerkkien suuriin tasoeroihin. Japanilaisyritys haluaisi FIA:n tilkitsevän sääntöpykälien harmaat alueet pois laskuista.

Honda liittyi V6-aikakaudelle vuoden muita myöhemmin, eikä se ole onnistunut missään vaiheessa nousemaan Ferrarin ja Mercedeksen uhkaajaksi voimanlähdemarkkinoilla.

Merkin moottoriurheilupomo Masashi Yamamoton mielestä Honda on jatkuvasti takaa-ajomatkalla, koska muut tallit omaavat vuoden enemmän tietotaitoa säännöistä ja niiden venyttämisestä. Tuo heijastuu yhä tähän päivään, vaikka moottorisäännöt otetiin käyttöön jo 2014.

– Koska tulimme F1-sarjaan muiden jälkeen, olemme aina askeleen perässä muita sen suhteen, mitä he tietävät. Siksi Honda haluaakin FIA:n tutkivan ja tiukentavan sääntöjä siten, ettei niiden avulla voitaisi enää kikkailla. Haluamme pois harmaat alueet, Yamamoto toteaa Autosportille.

Tällaisia kikkoja ovat olleet muun muassa ylimääräisen öljyn polttaminen polttomoottorissa (Mercedes) sekä Ferrarin kikkailu akkuteknologiansa suhteen. Kumpikaan talli ei ole joutunut tempuistaan vastuuseen, vaikka FIA on joko myöhemmin tiukentanut tai tarkentanut sääntöjä näitä asioita koskien.