F1-sarjan talousluvut julkistettiin – lisääntyneistä tuloista huolimatta tulos jäi karuksi

© Kuva: Getty Images

Formula 1 -sarja viime vuoden talousluvut julkistettiin torstaina. Vaikka sarjan tulot lisääntyivät huomattavasti, teki F1 silti viime vuotta enemmän tappiota.

Autourheilun kuninkuusluokkaa hallinnoiva amerikkalaisyhtiö Liberty Media ei ole saanut F1-sarjasta kannattavaa suurista ponnisteluistaan huolimatta.

Moottoriurheilupomolta tylyä ryöpytystä F1-sarjan omistajille – ”Heillä ei ole kokemusta tai kykyä”

Toissa vuonna sarjan jopa 4,6 miljardin dollarin hintaan ostaneen jättiyrityksen talouslukujen perusteella F1-sarjan tulot nousivat vuodesta 2017 noin 44 miljoonaa dollaria eli reilut 38,6 miljoonaa euroa.

Vain kuusi miljoonaa dollaria eli noin 5,2 miljoonaa euroa tulivat niin sanotuista ”päätuloista”, eli kisamaksuista, televisiosopimuksista sekä markkinointi- ja mainontayhteistöistä.

Loput viime vuoden tuloista tulivat ”muihin tuloihin” listattavista lähteistä, joita ei eritelty erikseen.

F1-sarja teki jopa 47 miljoonaa dollaria 41,2 miljoonaa euroa voittoa vuonna 2016.

Seuraavana vuonna tulikin sen sijaan jo tappiota 37 miljoonan dollarin eli reilu 32,4 miljoonan euron edestä.

F1-sarjan omistajien ratkaisu raivostutti TV-yhtiöitä – ”En ole missannut soittoakaan F1:ltä kymmeneen vuoteen, mutta tämä…”

Talleille maksettavat osuudet sarjan tuotoista ovat laskeneet tasaisesti vuosien mittaan.

Vielä vuonna 2016 tallien siivu oli 966 miljoonaa dollaria eli 848 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 summa tippui 919 miljoonaan dollariin eli reiluun 807 miljoonaan euroon.

Libertyn mukaan GP-kisoista saadut tulot pysyivät ”tasaisena” huolimatta siitä, että viime vuonna kisakalenteri oli yhden osakilpailun verran pidempi.

Saksan ja Ranskan kisoista saadut tuotot eivät korvanneet Malesian GP:n menetystä edes yhteen laskettuna.

Formula 1 -sarja taas myynnissä? Konkaritoimittaja selvensi epäselviä huhuja

TV-lähetyksien tulojen nousu kaatui ennenaikaiseen sopimuksen purkuun yhden televisiokumppanin kanssa. Ilman kyseistä pettymystä suotuisat valuuttamarkkinoiden liikkeet olisivat voineet mahdollisesti nostaa sarjan tuloja.

Liberty ei maininnut, mikä kumppani oli kyseessä. Kyseessä saattoi mahdollisesti olla Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa toimiva TV-jätti Bein Sports.

Karu takaisku! F1-sarja menetti merkittävän yhteistyökumppanin – TV-jätti suuttui piratismista

Liberty väitti negatiivisen tuloksensa johtuneen osaltaan myös lisääntyneistä kuluista.

Logistiikka- ja matkustuskulut kasvoivat selvästi edellisvuoteen verrattuna. Rahaa verottivat myös F2- ja GP3-tallien runkojen ja osien valmistaminen.

F1 panosti viime vuonna myös merkittävästi rahaa vuorovaikutuksen lisäämiseen fanien kanssa.

Kaiken lisäksi sarjaa kurittivat myös vaikeat velat tiettyjen kumppanien kanssa. Kahden kaupallisen yhteistyökumppanin kanssa oli Libertyn mukaan maksuvaikeuksia.

Tuukka Hyttinen
Twitter: @HyttinenT