F1-sarjaa hallinoiva amerikkalaisyhtiö Liberty Media on menettänyt suuren televisioikeussopimuksen Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa toimivan TV-jättiläisen beIN Sportsin kanssa.

BeIN päätti jättää lajin televisioinnin kyllästyttyään piratismiin, joka rehottaa valloillaan yhtiön toimialueella.

Erityisen räikeää kisojen laitonta näyttämistä on harrastanut Saudi-Arabiassa päämajaansa pitävä beoutQ-yhtiö. Yritys on suututtanut useita muitakin toimijoita häpeilemättömällä piratismillaan.

Liberty otti viime kesäkuussa kantaa beoutQ:n toimiin. Jenkkifirma tuomitsi saudien toimintatavan ja vakuutti tutkivansa asiaa oikeusteitse.

F1-sarjan reaktio ongelmaan ei ollut näemmä kuitenkaan tarpeeksi beIN Sportsille. Yhtiö päätti vetäytyä Libertyn lausunnosta huolimatta kokonaan F1:stä.

– Maksamme käsittämättömiä summia mediaoikeuksista, mutta Saudi-Arabian piratismin luonnollinen seuraus on se, että noita oikeuksia ei voida suojella, beINin johtaja Tom Keaveny jyrähti Bloombergin haastattelussa.

– Tulemme siis maksamaan jatkossa oikeuksista vähemmän, varsinkin niille oikeuksien omistajille, jotka puhuvat vain tyhjiä puheita beoutQ:ta vastaan taistelusta, TV-jehu vakuutti.

Lähi-Idän TV-raskassarjalaisen menettäminen oli ikävä kolaus sarjan kassavirralle. Ampere Analysis -talousanalytiikkayhtiön mukaan beINin sopimus F1:n kanssa oli vuotuiselta arvoltaan 30-40 miljoonan dollarin välistä.

Lähteet: Bloomberg, Ampere Analysis, GP Fans