Renault’n uusi johtaja Marcin Budkowski uusien aerodynamiikkasääntöjen johtavan F1-sarjan kärkitallien suorituskyvyn romahdukseen.

Ohitusten vähyys yhdistettynä Mercedeksen ja Ferrarin ylivoimaan on ollut myrkkyä formuloiden mielenkiinnolle.

Kilvanajon kuihtumisen taustalla on monien mielestä ollut aerodynaamisten osien kehitys, jonka on katsottu edenneen liian pitkälle.

Huippuunsa muotoillut etu-ja takasiivet tekevät autoista käytännössä äärimmäisen vaikeita ohittaa.

Täksi vuodeksi sääntöjä päätettiin uudistaa suuresti. Autojen siipiä yksinkertaistetaan siten, että ne tuottavat jatkossa vähemmän downforcea eli pitovoimaa.

Renault-jehu uskoo sääntöjen mullistavan F1-tallien voimasuhteita. Ero downforcen määrässä on havaittu myös ranskalaistallinkin testeissä.

– En kerro teille tarkalleen, missä olemme menossa, mutta [downforcen] menetys oli alussa merkittävä. On vaikea sanoa, missä muut ovat, mutta henkilökohtaisesti uskon suurien ja parhaiden tallien menettävän enemmän suorituskykyä, Budkowski arvioi Motorsportille.

Budkowski ennustaa uudistuksen verottavan rankimmin juuri huipputalleja, jotka olivat virittäneet aerodynamiikkaosansa aivan huippuunsa.

 

– Heillä oli nopeammat autot, jotka olivat siis myös paremmin optimoituja. Kaikki oli tarkemmin säädettyä ja optimoitua. He ottavat nyt siis suurimman askeleen taakse päin.

– Toki heillä on myös paremmin kykyä palautua, sillä heillä on suuremmat rakenteet ja enemmän resursseja. Minulla on tuntuma, että ero kärkitallien ja keskikastin välillä kaventuu, Renault-pamppu pohti.

 

Lähde: Motorsport