Viikonloppuna moottoriurheilumaailman katseet kääntyvät Saudi-Arabiaan, jossa ajetaan uuden Formula E -kauden ensimmäinen kilpailu. Sähköformulasarja on luonut nahkansa, nyt on isojen estradien vuoro.

Uudet toisen sukupolven sähköformulat ovat aiempaa tehokkaampia ja akkukapasiteetiltaan suurempia, ja se on poistanut yhden aiemmin runsaasti kritiikkiä osakseen saaneen vaiheen kilpailusta: autonvaihdon.

Suurin kitinänaihe on poistunut, mutta vaikenevatko kriitikot? Mitäpä uskotte?

Jatkossa kuskit eivät hypi kesken kisan autosta toiseen, vaan lähdöstä ruutulipulle ajetaan koko ajan samassa kilpurissa istuen.

Suurin kitinänaihe on poistunut, mutta vaikenevatko kriitikot? Mitäpä uskotte?

Uusia autoja on haukuttu rumiksi. Kauneus on toki katsojan silmissä, joten kukaan ei ole tässä asiassa sen enempää väärässä kuin oikeassakaan.

Mutta koska kyseessä on näkökulma, on jutussa oikeus esittää mielipide. Siksi käytänkin sen tähän väliin.

Formula E on tulevaisuutta. Siksi autojenkin pitää näyttää futuristisilta. Uusien autojen osalta siinä on onnistuttu.

[readmore from=”formula e”]

Edellisen sukupolven kilpurit olivat tylsiä versioita perinteisistä formuloista, mutta toisen sukupolven autot ovat todella tyylikkäitä ja kaikista muista kilpa-autoista erottuvia muotojensa puolesta.

Lisää kritiikkiä? Miten olisi sarjan kokeilujen ristiinnaulitseminen jo etukäteen?

Kuulostaa kieltämättä erikoiselta lisätä kilvanajoon ominaisuuksia, jotka kuulostavat ensi alkuun Mario Kartista lainatuilta. Mutta onhan F1-sarjassakin DRS ja rallicrossissa jokerikierros. Sähköformuloissa kikka on astetta futuristisempi.

Sarjalla on muutama perusperiaate. Ensinnäkin kilpailut tuodaan lähelle faneja, siitä syystä kisat ajetaan katuradoilla kaupunkien ytimessä. Moottoriradat ovat kenties tulevaisuuden juttu, mutta nyt fanit halutaan kiinnittää lajiin. Jos yleisö ei liiku tuotteen luo, tulee tuote yleisön luo.

Onko Formula E sitten moottoriurheilua?

Toinen tärkeä periaate on saada katsojat kiinnostumaan lajista. Siitä syystä esimerkiksi televisioinnissa ja kilpailuformaatissa kokeillaan rohkeasti erilaisia ratkaisuja. Sosiaalisessa mediassa lempikuljettajalleen voi äänestää lisää tehoja, kilpailun aikana taustalla jumputtaa musiikki ja meno on muutenkin paikoin hektisen aktivoivaa. Asioita kokeillaan ja niistä otetaan oppia.

Onko Formula E sitten moottoriurheilua? Totta kai on. Moni väittää toisin, mutta järki vie jälleen voiton tunteista.

Missään ei määritellä, että moottoriurheilun tulee tapahtua vain polttomoottoreilla. Missään ei myöskään sanota, että tietynlainen äänimaailma vaaditaan kyseisen määritelmän täyttämiseksi.

Kun uppiniskaisuudesta pääsee yli, voi tästäkin lajista saavuttaa saman nautinnon kuin perinteisimmistä sarjoista. Eikö moottoriurheilussa ole lopulta tärkeintä, että radalla taistellaan ja ajetaan kilpaa? Kukaan ei voi väittää, etteikö tätä nähtäisi.

Formula E on kasvanut ja kehittynyt kausi kaudelta varteenotettavaksi kilpasarjaksi. Siitä kielii myös yksi asia, jonka esillenoston myötä yhden pilkkakirves olisi syytä pistää lopullisesti syrjään.

Sarjaan eivät päädy jäähdyttelijät tai F1-sarjaan kelpaamattomat kuljettajat, niin sanotut B-luokan kuskit. Naureskelu formulahylkiöistä on turha ja mauton.

Vaikka monelta sarjassa ajavalta kuljettajalta löytyy F1-taustaa, eivät he kalpene ajotaidoiltaan lainkaan kuninkuusluokan kollegoihinsa verrattuna. Puolustava mestari Jean-Eric Vergne, Sebastien Buemi, Andre Lotterer ja Lucas di Grassi ovat täysiverisiä ammattilaisia. On mielenkiintoista nähdä, miten viime vuosina F1-sarjassa ajaneet Stoffel Vandoorne, Pascal Wehrlein ja Felipe Massa pärjäävät.

Minä sanon, että Massa ei voita tulevalla kaudella Formula E -sarjan mestaruutta. Jos olen väärässä, lupaan tehdä jotakin, minkä te lukijat saatte päättää.

Niin, Massa.

Eräs sivustomme lukija kirjoitti Moottoriurheilun Olohuoneessa uskovansa sarjaan liittyvän brassin voittavan mestaruuden ylivoimaisesti. Tästähän saa pystyyn oivan vedon!

Minä sanon, että Massa ei voita tulevalla kaudella Formula E -sarjan mestaruutta. Jos olen väärässä, lupaan tehdä jotakin, minkä te lukijat saatte päättää. Ehdotukset Moottoriurheilun Olohuoneessa.

PS. Vakioväittäjät eivät hiljene akkuteollisuuden epäekologisuudesta. Ei se bensakaan käsittääkseni mitenkään puhtaasti synny. Sille keskustelulle on kuitenkin toinen aika ja paikka.