F1-sarja julkaisi perinteiseen tapaansa klassikkohetkiä tulevan kilpailun historiasta. Uusimman videon sisältöä katsoessa mielen valtasi kaiho ja syvä harmistus.

Viiden onboard-videon listaus sisältää peruskauraa. On ansaitusti Kimi Räikkösen upea ohitus Giancarlo Fisichellasta kauden 2005 kisassa, löytyy Daniil Kvjatin kolari ja Eddie Irvinen upea tuplaohitus.

Kaikki kiistatta ikimuistoisia hetkiä, mutta silti sykähdyttävimmäksi nousi videon kolmas pätkä. Sitä tuli kelattua edestakaisin ja fiilsteltyä useampaan kertaan.

Kohokohdassa Ferrarin Felipe Massa ja BMW Sauberin Robert Kubica taistelevat tiukasti kauden 2007 kisan kuudennesta sijasta. Taiston voittajalle oli tarjolla vain yksi lisäpiste, mutta silti molemmat ajoivat viimeisen kierroksen taistelussa kuin osakilpailuvoitosta.

Sade ja autojen nostattama vesipilvi tekevät taistosta dramaattisen näköisen, mutta eniten huomio kiinnittyy kaksikon ajamiseen. Se on kilvanajoa parhaimmillaan, mutta nykypäivän F1-kisoissa sitä ei nähtäisi.

Kumpikaan kuljettaja ei tehnyt taistosta ja toisen osapuolen ajoliikkeistä suurta polemiikkia.

Molemmat syöksyvät vuoron perää toisen rinnalle toivottoman kaukaa. Radalla ei pysytä, joko tarkoituksellisesti tai kaverin ajolinjan pakottamana, mutta siitä huolimatta matka jatkuu ja edellismutkassa vääryyttä kärsinyt iskee takaisin seuraavassa takaisin.

Kaivoin arkistoja, ja muistin oikein: kumpikaan kuljettaja ei tehnyt taistosta ja toisen osapuolen ajoliikkeistä suurta polemiikkia. Kubica itse kommentoi kaksikon naureskelleen taistolle kisan jälkeen.

[readmore from=”historia”]

Näin siis 2007. Miettikää mikä itku tänä päivänä syntyy jo pelkästään siitä, kun joku pääsee ohitse myöhäisellä jarrutuksella. Puhumattakaan jos ohitus on tapahtunut rataviivoja ylittämällä.

Massa ja Kubica osoittivat, mistä formula ykkösissä on perimmiltään kysymys. Tiukasta taistosta, jossa armoa ei pyydetä, eikä myöskään anneta.

Historia tarjoaa myös toisen esimerkin. Gilles Villeneuven ja Rene Arnouxin jäsentenvälinen kauden 1979 Dijonin GP:ssä on kiistatta sarjan historian upein kaksintaisto. Autot kolisevat yhteen, jarrutukset jätetään supermyöhäisiksi ja välillä kaasu on pohjassa rataviivojen ulkopuolella ajettaessa.

Tätä minä haluan lisää, ja jokainen F1-fani yhtyy varmasti mielipiteeseeni. Sääntöjenlaatijoiden tulisi ehdottomasti höllätä sääntöjä, jotta kilvanajoon palautetaan jälleen ”munakkuus”.

Jos joku katsoo nyt Massan ja Kubican kaksintaistoa ajatellen, ettei se ole hyvää kilvanajoa…en viitsi edes kirjoittaa.

PS. Oletteko muuten kiinnittäneet huomiota, ettei näillä kohokohtavideoilla ole juuri koskaan sisältöä viime vuosilta? Mistä se sitten kertoo…