F1-autojen vaikeaa ohitustilannetta helpottamaan sarjaan kaavaillaan radikaaleja sääntömuutoksia lähivuosina. Toro Rosson tallipomo Franz Tost penää radikaaleja ratkaisuja.

Ongelmaksi on muodostunut autojen tehokas aerodynamiikka, joka tekee takana ajavan auton ilmasta ”likaista”, vaikuttaen täten dramaattisesti sen samaaan downforcemäärään. Kun siivekkeiden tuottamaa downforcea ei ole, ei mutkia voi ajaa lävitse tarpeeksi nopeaa vauhtia ohitustilanteiden syntymiseksi.

Likainen ilma astuu kuvioihin jo, vaikka takana ajava auto ajaisi useiden sekuntien päässä. Lähemmäksi pääseminen on lähes mahdotonta, ja juuri tämän ongelman ratkaiseminen on noussut keskiöön tulevaisuuden autojen ominaisuuksista väännettäessä.

Toro Rosso -pomo Tostin mielestä kaudeksi 2021 värkättäviin sääntöihin täytyy tehdä muutos, joka kieltää talleilta sivuilmanohjainten käytön.

– F1-sarjan päättävissä elimissä olevien aerodynamiikka-asiantuntijoiden tulee tehdä linjaus, joka kieltää sivuilmanohjainten ja siihen rinnastuvien aerodynaamisten apuvälineiden käytön. Ne tekevät autosta ehkä pari kymmenystä nopeampia, mutta niillä on suurempi haittavaikutus, Tost toteaa motorsport.comille.

Tostin mielestä myös esteettiset asiat tulee ottaa huomioon.

– Autot eivät näytä enää niin hyviltä, kun niihin on pultattu paljon kaikenlaisia ilmanohjaimia ja lisäsiipiä. Minä pitäisin sääntömuutoksilla huolen, että niitä ei voitaisi enää käytää. Sääntöjenlaatijoiden täytyy ottaa tämä huomioon.