Sähköformulasarja Formula E nauttii tällä hetkellä jatkuvasti kasvavaa suosiota sekä fanien että autonvalmistajien keskuudessa. Vähällä oli kuitenkin, että koko sarjan taru olisi loppunut lyhyeen.

Vallankumouksellinen ajatus täysin sähkömoottoreilla toimivien autojen kilpasarjasta sai alkunsa syksyllä 2014, jolloin käyntiin potkaistiin ensimmäinen kausi. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin näyttävästi estradille astellut sarja oli viittä vaille konkurssissa.

Sarjan toimitusjohtaja Alejandro Agag kertoi Autosportille korkeiden alkukustannusten olleen tarkoituksellinen asia. Silti velkamäärä yllätti.

– Meidän täytyi aloittaa suuresti. Jos olisimme lanseeranneet itsemme rauhallisesti ja pienellä voluumilla, olisimme varmasti hukkuneet muiden lajien sekaan. Meidän täytyi esittäytyä ihmisille näyttävästi: isoissa kaupungeissa, suurella PR-näkyvyydellä, näkyvällä televisioinnilla. Siihen paloi kuitenkin paljon rahaa, Agag muistelee.

Sarja ottikin nopeasti paikkansa, mutta samalla rahakirstut tyhjenivät.

– Meidän ei ollut tarkoitus päätyä aivan näin pahasti kuilun reunalle, mutta paskoja asioita tapahtuu joskus. Minun lisäkseni vain pari luottohenkilöäni tiesi, miten lähellä vararikkoa olimme.

Agag paljastaa jo parin kilpailun jälkeen velkaa kertyneen yli 25 miljoonaa dollaria.

– Sarjan matkustaessa Miamiin jouduin maksamaan tallien lento- ja rahtimaksut omasta pussistani.

Orastavan kriisin keskellä käytiin kuitenkin koko ajan liikeneuvotteluja tilanteen korjaamiseksi. Miamin kilpailun jälkeen tilanne helpottui, kun Agag onnistui neuvottelemaan sarjalle pari suurta tukijaa.

– Saimme Discoveryn (Eurosport) ja Liberty Globalin (F1-sarjan omistajan sisaryhtiön) mukaan, ja sen jälkeen rahatilanne on ollut hallinnassa. Sarja on marssinut sen jälkeen vakuuttavasti eteenpäin.

Sarjan viides kausi käynnistyy Saudi-Arabiassa joulukuussa. Käytössä on ensimmäistä kertaa uuden sukupolven sähköformulat, jotka ovat aiempaa tehokkaampia ja nopeampia.