Sauberin nousu konkurssin partaalta takaisin salonkikelposeksi F1-talliksi on ollut yksi kauden iloisimmista asioista. Nyt kun Kimi Räikkösen liittyminen talliin on varmaa, on syitä nousulle syytä perata tarkemmin.

Vuodesta 1993 F1-karkeloissa viihtynyt sveitsiläistalli oli tasainen keskikastin suorittaja vuoteen 2006, jolloin saksalaisjätti BMW osti sen itselleen. Tästä alkoi lyhyeksi jäänyt nousukausi, joka poiki yhden osakilpailuvoiton sekä tukun palkintopallisijoja.

Suomalaiset F1-fanit puhuivat: tätä mieltä ollaan Kimi Räikkösen Sauber-siirrosta

BMW:n vedettyä töpselin F1-projektistaan ajautui Sauber ensimmäisen kerran taloudelliseen ahdinkoon. Perustaja Peter Sauber palasi tallin ohjaksiin, luotsaten tallia suhteellisen menestyksekkäästi seuraavat kaudet.
[readmore from=”räikkönen kimi”]

Kaudeksi 2014 voimaan astuneet sääntöuudistukset purivat kuitenkin pahasti. Uudistukset söivät paljon rahaa, yhä kalliimmiksi käyneet voimanlähteet lohkaisivat oman osansa ja kuin kirsikkana kakun päällä tallin tulot romahtivat sen jäätyä pisteittä kauden 2014 päätteeksi.

Ehtyneet rahahanat ja kasvaneet kustannukset sysäsivät tallin kurimukseen, joka oli lähellä kaataa sen useamaan kertaan seuraavien vuosien aikana. Konkurssilta kesken kauden 2016 vältyttiin Longbow Investmentsin ostaessa tallin itselleen Peter Sauberilta.

Parantunut taloustilanne toi tallille turvaa, ja nyt talli pystyi keskittymään pelkän hengissä pysymisen sijaan myös tulevaisuuden rakentamiseen.

Alkukaudesta 2017 tallin toimintoja johtaut Monisha Kaltenborn yllätti F1-maailman ilmoittamalla Sauberin tehneen sopimuksen Hondan voimanlähteistä seuraavaksi kaudeksi. Päätöstä hämmästeltiin, olihan monta kertaluokkaa suurempi McLaren tuskallisissa ongelmissa japanilaismerkin kanssa.

Kesällä 2017 Sauberin johtoporrasta myllerrettiin. Epäsuosioon omistajien silmissä ajautunut Kaltenborn pistettiin syrjään, ja tilalle nostettiin aiemmin muun muassa Lotuksella ja Renaultilla hyvää jälkeä tehnyt Frederic Vasseur.

Ensitöikseen hän pisti silppuriin Kaltenbornin Honda-sopimuksen. Hän vetosi sen olevan lainvoimaton hänen ohjaksissaan olevaan talliin.

Tuo katsontakannasta riippuen rohkeaksi tai röyhkeäksi miellettävä temppu avasi Sauberille tien pelastukseen.

Voiko tämä olla tahatonta? Ferrarin julkistuksissa Kimi Räikkösen sopimuksista yhteensattuma

Vasseur on arvostettu mies F1-varikolla, ja kontakteillaan hän lämmitti FiatChryslerin johtoa. Yhtiötä luotsannut Sergio Marchionne oli puhunut pitkään halustaan tuoda F1-sarjaan Ferrarin rinnalle jokin toinen konsernin automerkki, ja tähän Vasseur esitti vastauksen.

Alfa Romeo -siteet eivät ole jääneet tällä kaudella epäselväksi, koristaahan automerkki sekä auton katteita että tallin virallista nimeä. Näin näkyvä osuus tallista ei ole voinut tulla halvalla, joten Sauber on varmasti saanut paitsi taloudellista, myös teknistä apua yhtiöltä.

Alfa Romeo -kytkös on myös edesauttanut Räikkösen liittymistä talliin. Tavallisen kuljettajavaihdoksen sijasta suomalaisen voidaan sanoa vaihtaneen paikkaa konsernin sisällä.

Tämä kaikki olisi jäänyt kokematta, jos Sauber olisi sitoutunut sopimukseen Hondan kanssa. Ainakin lyhyellä otannalla Vasseur teki täysin oikean ratkaisun pistäessään edeltäjänsä laatiman sopimuspaperin silppuriin.