Perjantaina tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun suomalainen kilpa-autoilija Heikki Kovalainen voitti lyhyeksi jääneen Formula 1 -uransa ensimmäisen ja ainoan GP-kisansa Unkarissa.

Suomalaiset ovat vieneet pisimmän korren Unkarin GP:ssä neljästi. Siitä on kuitenkin kulunut jo kymmenen vuotta, kun sinivalkoinen lippumme liehui viime kerran F1-auton kyydissä voiton kunniaksi.

Kaudella 2008 kisan voiton nappasi suomussalmelainen autourheilusarjojen kiertolainen Heikki Kovalainen. Vaikka huima saavutus vaatikin kovaa taistelua, lankesi Budapestin F1-kisan voitto McLaren-kuskille hieman yllättäen.

Suomalaisen tallitoveri ja tuleva moninkertainen F1-mestari Lewis Hamilton aloitti kisan paalulta, mutta hävisi sijansa Ferrari-tähti Felipe Massalle jo Hungaroringin radan ensimmäisessä mutkassa.

Hamilton ryhtyi takaa-ajoon, mutta kohtasi odottamattoman ongelman kilpailun keskivaiheilla. Brittitähden auton rengas puhkesi ja voittotaistelu jäi siihen.

Kolmantena kaahaillut Kovalainen pääsi yhtäkkiä kamppailemaan kisan kärkiasemasta Massan kanssa. Vaikka italialaistallin kilpurin vauhti oli väkevää, ei suomalaiskuski nöyrtynyt haasteen edessä.

Vaikka brasilialainen oli Hamiltonin keskeytyksen jälkeen jopa 20 sekuntia Kovalaista edellä, onnistui McLaren-pilotti paineistamaan Massaa kisan viimeisille kierroksille saakka.

Vain kolme kierrosta ennen maalia Ferrari-tähden varmalta vaikuttanut voitto vaihtui ankaraan pettymykseen. Maranellonpunaisen menopelin moottori sanoi itsensä irti todella kriittisellä hetkellä.

Suomalaisten F1-fanien silmät olivat epäilemättä pullahtaa ulos silmäkuopistaan, kun näkivät ikitaistelija Kovalaisen ajavan aivan vapaasti uransa ensimmäiseen F1-kisan voittoonsa.

Toiseksi ajoi lopulta Toyota-kuski Timo Glock, joka oli onnistunut hidastamaan Fernando Alonson kanssa tullutta kisan nopeimman ajan kellottanutta hallitsevaa maailmanmestaria Kimi Räikköstä.

Vaikka Mercedeksen moottoreiden voimin ajanut McLaren olikin vuonna 2008 reilusti nykyistä alennustilaansa paremmassa hapessa, jäi Unkarin GP:n voitto Kovalaisen F1-uran ainokaiseksi.

Kovalainen ajoi vielä seuraavankin vuoden McLarenin tallissa. Suomussalmelaisen ura jatkui F1:n maailmassa vielä vuoteen 2013 asti Lotuksen ja Caterhamin tallien riveissä.

Kautena 2008 Kovalainen ylsi seitsemänteen sijaan MM-taistossa, kuten edellisenäkin vuotena Renaultilla. Vaikka ura formuloissa jatkui vielä useamman vuoden, ei suomalaiskuski yltänyt lähellekään vastaavaa sijoitusta enää kertaakaan.

F1-uransa jälkeen Kovalainen siirtyi rata-autoiluun, jossa hän onkin niittänyt komeaa menestystä viime vuosina.

Mies voitti tänä vuonna japanilaisen Super GT -sarjan maailmanmestaruuden. Hän ylsi samaan huippusuoritukseen myös toissavuonna.