Rallin MM-sarjan pitäisi pysytellä lyhyillä etapeilla, FIA:n rallijohtaja Jarmo Mahonen linjaa Autosportin tuoreessa haastattelussa. Hänen mielestään pitkät kestävyysetapit kuuluvat historiaan ja ovat haitaksi lajin vetovoimalle.

– Olemme antaneet rallien järjestäjille vapauden suunnitella etapit ja kilpailut kuten haluavat, mutta olemme mielestäni epäonnistuneet siinä. Joissain tapauksissa se on toiminut, mutta joissain ei. Tarvitsemme yhtenäisiä sääntöjä etappien suhteen, Mahonen valitteli.

Mahosta huolestuttaa pitkissä etapeissa erityisesti katsojien mielenkiinnon laantuminen.

– Mielestäni meillä pitäisi olla vain kymmenen kilometrin pituisia etappeja. Muistatteko, kun viime vuonna oli paljon puhetta Meksikon 80 kilometrin etapista? Mitä etapilla tapahtui? Ei mitään, ja ihmiset tylsistyivät ja vaihtoivat kanavaa. Lyhyistä etapeista olisi myös helpompi tehdä enemmän uutisia sosiaaliseen mediaan, FIA-johtaja pohti.

Erityishuomiota rallipomon haukuissa sai Iso-Britannian osakilpailu.

– Pahoittelen suorapuheisuuttani, mutta kuinka pitkään aiomme sallia tapahtumien määräävän rallin formaatin Britanniassa? Walesilla meillä oli 147 kilometrin mittainen ensimmäinen päivä eikä lainkaan huoltotaukoa.

Yhtenäiset säännökset voisivat rajoittaa etappien pituutta esimerkiksi alle 50 mailiin. Etappien tulisi Mahosen mukaan olla niin lyhyitä, että lounasaikaan väliin mahtuisi kunnon huoltotauko.

– Näitä autoja ei ole tehty kestävyysajoa varten. Joidenkin mielestä meidän pitäisi ajaa 600 kilometriä etappeja. Mielestäni ralli on mennyt sellaisen evoluution läpi, että vanhoihin aikoihin ei ole paluuta. Laji ei ole enää sellainen, mitä se oli joskus ennen. Minä en ole kaukana olevien huoltoparkkien kannalla. Huolloparkilla pitäisi käydä useammin, Mahonen jyrähti.