Italian autourheiluliiton johtaja Angelo Sticchi Damiani sanoo, että maa tarvitsee kipeästi oman F1-kuljettajan. Samalla hän paljastaa, kuka on seuraava italialainen F1-tähti.

Italialaiskuljettajaa ei ole nähty kuninkuusluokassa viiteen vuoteen. Edelliset yrittäjät olivat Jarno Trulli ja Vitantonio Liuzzi kaudella 2011. Giancarlo Fisichella on viimeisin Ferrarilla ajanut italiaano. Hän ajoi tallissa loppukauden 2009.

Italian F1-historia tuntee monta hienoa kuljettajaa – ja sitten on tietenkin Ferrari, jokaisen italialaisen ykkösidoli. Oman maan poika Ferrarin ratissa olisi tietysti unelmien täyttymys, mutta Damianin mukaan nyt tarvitaan ylipäätään kipeästi uusi italialainen F-ykkösiin, tauko on ollut liian pitkä.

– Meillä on todella kova tarve löytää uusi italialainen F1:een ja pian. Se on meidän ykköstavoitteemme tällä hetkellä. On hienoa, että Antonio Giovinazzi lähtee GP2-luokan päätösviikonloppuun johtopaikalta, vaikka ajaa debyyttikauttaan, Damiani sanoo Autosprintille.

– Jännitämme kovasti hänen puolestaan.

22-vuotias Giovinazzi johtaa sarjaa ennen Abu Dhabin kahta päätöskilpailua, mutta ero Pierre Gaslyyn on vain seitsemän pistettä. Mestaruus olisi merkittävä tulevaisuuden kannalta, sillä Gasly oli jo lähellä ajopaikkaa Toro Rossolla ensi kaudeksi.

Jäljellä on kaksi kilpailua, lauantaina ja sunnuntaina. Pisteitä on jaossa vielä paljon. Lauantain pääkilpailussa pistesysteemi on sama kuin F1:ssä, lisäksi paalupaikasta saa neljä pistettä ja kilpailun nopeimmasta kierroksesta kaksi. Sunnuntaisin ajetaan toinen kilpailu kärjen osalta käännetyssä järjestyksessä, siinä pisteet menevät kahdeksalle parhaalle ja voittaja saa 15 pistettä – jälleen nopeimmasta kierroksesta saa kaksi pistettä. Yhden viikonlopun aika on siis mahdollisuus scorata 48 pistettä, jos on kaikessa paras.

Giovinazzi on ollut viime kisoissa selkeästi kaksikosta vahvempi; hän on voittanut viidestä viime lähdöstä kolme, ollut kerran kolmas ja kerran neljäs. Gasly on samoissa starteissa ollut sijoilla 4, 4, 2, 11 ja 3.

– Minun on saatava homma hoidetuksi päätösviikonloppuna. Mestaruus olisi tärkeä, mutta ei se silti vielä tarkoita F1-paikkaa, Giovinazzi sanoo.

– Sinne pääseminen on monimutkainen juttu. Siksi haluan vain keskittyä tähän viikonloppuun ja tehdä parhaan mahdollisen tuloksen, Giovinazzi sanoo.

Korjattu 24.11.2016 klo 13:30: Fisichella on viimeisin italialainen Ferrarilla, ei koko sarjassa.