F1-autoihin kovasti tulossa oleva uudistus, kuljettajien päille lisäsuojaa antava turvakehikko, on saanut ristiriitaisen vastaanoton F1-väen parissa.

Ferrari esitteli oman Halo-ratkaisunsa jo talvitesteissä, Red Bullin tuodessa oman Aeroscreen-ratkaisun radalle viime viikonloppuna Sotshin perjantaiharjoituksissa. Monet ovat kehuneet ratkaisujen antamaa lisäturvaa, mutta myös kysymyksiä niitä kohtaan on esitetty. Yhtenä voimakkaimmista vasta-argumenteista toimii huoli siitä, että suojaratkaisu vaikeuttaa kuljettajan poistumista autosta onnettomuustilanteissa, erityisesti auton ollessa ylösalaisin.

Red Bullin Aeroscreen pystyy tutkitusti estämään vakavan loukkaantumisen, vaikka kuljettajan kypärä olisi törmäyskurssilla kovassa vauhdissa irtorenkaaseen. F1-sarjan kilpailutoimenjohtaja Charlie Whiting liputtaakin turvaratkaisua estotta. Hän näkee pääasiana olevan turvallisuuden lisäämisen, vaikka kompromisseja täytyisikin tehdä.

– En näe näiden kahden ratkaisun välillä suurtakaan eroa. Molemmat ovat samankorkuisia, Whiting valaisee Halon ja Aeroscreenin yhteneväisyyksiä motorsport.comille.

Kuljettajille teetätetään säännöllisesti testejä, joissa heidän täytyy pystyä poistumaan F1-autosta tietyn ajan sisällä. Viime viikonloppuna sama testi suoritettiin Aeroscreenin kanssa ajaneelle Daniel Ricciardolle.

– Hän pystyi pääsemään ulos autosta aikarajan puitteissa, mikä oli jo tässä vaiheessa hieno asia. Tiimit pystyvät varmasti rakentamaan ratkaisuja, jotka helpottavat kuljettajia kipuamaan pois autosta onnettomuustilanteissa, mutta myös me saatamme lisätä aikavaatimukseen muutaman sekunnin. Se on kuitenkin pieni lisähinta siitä, että turvallisuus kuljettajien päätä kohtaan kasvaa suuresti.