”Raha ei tee onnelliseksi, mutta kummasti se helpottaa elämää.”

Varmasti jokainen meistä voi samaistua tähän vanhasta sananlaskusta tehtyyn väännökseen. Kun jatkuva huoli ja murehteminen huomisesta kalvaa mieltä, on täysipainoisen elämän eläminen hyvin vaikeaa. Penninvenyttäminen voi parhaimmillaan opettaa hienojakin asioita, mutta jos säästämisestä ja luopumisesta tulee elämää ohjaavia ”hyveitä”, on jotain pielessä.

Ei, en kritisoi tässä nykyistä yhteiskuntaa tai (kotimaista) politiikkaa, miksi niin luulitte? Tämähän on formulasivusto.

Autosport paljasti aiemmin tällä viikolla kaikkien F1-tallien sarjan järjestäjiltä saamien rahapalkintojen suuruuden (uutinen). Tallit tienasivat seuraavasti.

1. Ferrari 192 milj.
2. Mercedes 171 milj.
3. Red Bull 144 milj.
4. Williams 87 milj.
5. McLaren 82 milj.
6. Force India 67 milj.
7. Renault/Lotus 64 milj.
8. Toro Rosso 57 milj.
9. Sauber 54 milj.
10. Manor 47 milj.

Erot ovat suuria, mutta se ei vielä tee tästä järjestelmästä epäoikeudenmukaista. Tallit saavat sitä enemmän rahaa, mitä paremmin ne ovat sijoittuneet edellisten kausien valmistajien sarjan loppupisteissä. Reilu kilpahenki siis.

Valituksenaiheeni koskee tiettyjen tallien ja sarjan keskenään solmimia ”etuoikeussopimuksia”, jotka takaavat niille tietyn määrän pätäkkää vain sen takia, että ne ovat mukana sarjassa. Tämän listan summat menevät seuraavasti.

1. Ferrari 105 milj.
2. Mercedes 79 milj.
3. Red Bull 79 milj.
4. McLaren 32 milj.
5. Williams 10 milj.

Sarjan sairaasta tulonjaosta on puhuttu vuosia, ja Autosportin paljastus vain alleviivaa sitä. Ferrari voisi keskeyttää kauden jokaisen osakilpailun, ja se tienaisi silti bonusten ansiosta kaudesta enemmän kuin valmistajien sarjan ykkönen. Kenen mielestä tämä on reilua?

Ferrari ansaitsee siis pelkillä ”bonuksilla” enemmän Mercedes valmistajien sarjan voitollaan. Muut tallit jäävät kauas taakse Formula One Managementin jakaessa riihikuivaa F1-sarjan viihdyttäjille.

Miksi Ferrari sitten saa näin paljon bonuksia? Perusteluina käytetään italialaistiimin asemaa sarjan legendaarisimpana ja pitkäikäisimpänä tallina, ja ne ovat täysin käypiä syitä. Mutta että 105 miljoonaa siitä hyvästä, että talli ”vain on”? Samaan aikaan Williams kuittaa historiansa ansiosta vain kymmenen miljoonaa. Ja suuri mahtava McLareninkin saa bonuksia ”vain” 32 miljoonan dollarin verran.

Sarjan sairaasta tulonjaosta on puhuttu vuosia, ja Autosportin paljastus vain alleviivaa sitä. Ferrari voisi keskeyttää kauden jokaisen osakilpailun, ja se tienaisi silti bonusten ansiosta kaudesta enemmän kuin valmistajien sarjan ykkönen. Kenen mielestä tämä on reilua?

Sarja ampuu itseään (jälleen kerran) tehokkaasti jalkaan omalla sisäisellä suhmuroinnillaan. Perinteikäs yksityistalli Sauber on kaatumassa, eikä Force Indian ja Manorinkaan tilanne näytä kovin hyvältä. Lotus olisi mennyt nurin viime vuonna, ellei Renault olisi rientänyt hätiin. Kateeksi ei käy myöskään Williamsin ja McLarenin roolia. Williams ei voi millään taistella taloudellisesti suuria autonvalmistajia kohtaan, eikä McLareninkaan rahakirstu ole mitään verrattuna jättiyhtiöiden vastaaviin.

Eduista halutaan aina pitää kiinni viimeiseen asti, joten en pidättele henkeäni sen puolesta, että Ferrari ilmoittaisi yllättäen olevansa valmis lahjoittamaan oman bonus-osuutensa pienempien tallien hyväksi. Italialaistiimi on osannut pelata valttinsa oikein nykyisistä tulonjaoista neuvoteltaessa. Toivottavasti ensi sopimusta neuvoteltaessa vastapuolelle astuu väkevä johtaja, joka ajattelee myös köyhimpien etuja.

Ja kyllä, puhun edelleen F1-sarjasta.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale