Palataan ajassa kaksikymmentä vuotta taaksepäin. Sinivalkoisiin väreihin puetut Williamsit dominoivat F1-sarjaa jopa tylsällä tavalla. Talli edusti teknisen kehityksen ehdotonta kärkeä ja kaikki halusivat päästä ajamaan sir Frank Williamsin ja sir Patrick Headin autoilla.

Takaisin tähän päivään, ja nuo hetket ovat enää vain kauniita muistoja. Vaikka talli oli ennen sarjan suurin ja mahtavin, on kolmas sija sille nykyään kuin voitto. Niin jännittävää historia on, kun sen asettaa perspektiiviin.

Tallille ei voi kun nostaa hattua. Vaikeita hetkiä on historian saatossa riittänyt, mutta talli on aina selvinnyt niistä. Vaikka Williams ei taistelekaan oletusarvoisesti voitosta jokaisessa kilpailussa, on nykyinenkin kilpailukykyisyys erinomaista verrattuna vaikkapa kymmenen vuoden otantaan.

Williamsille jos jollekin tallille soisi menestystä. Se kantaa ylväästi perustajansa sukunimeä, eikä se ole kaatunut monen muun takavuosien menestyjän tapaan suuruudenhulluihin hankkeisiin. Tallin sisällä tiedetään, että sopimus ”vain” Mercedeksen asiakasmoottoreista tarkoittaa tasoituksen antamista saksalaisille, mutta se kelvannee brittitallille hyvin. Muistissa on vielä BMW:n kavaluus viime vuosikymmenen puolivälissä.

Historiansa takia Williams ei kuitenkaan tyydy olemaan kolmanneksi paras talli. Se haluaa voittaa, ja kaikki tiimissä ovat valmiita tekemään kaikkensa tuon tavoitteen täyttämiseski. Menestys ruokkii menestystä, joten toivotaan tallille tuloksellisesti erinomaista kautta, jotta talli voisi palata vielä joskus menneiden vuosien loistoonsa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale