Viime kauden rumimmasta loanheitosta F1-sarjassa vastasivat kausien 2010-2013 voittoisa parivaljakko Red Bull ja Renault. Oli surullista seurattavaa, kuinka unelmaliitto hajosi koko kansan silmien edessä raivoisaksi parisuhderiidaksi.

Jo aikaisessa vaiheessa kautta 2015 kävi hyvin selväksi, ettei Red Bull pysty taistelemaan kärkisijoista ja että se menettäisi asemiaan myös Ferrarille ja Williamsille. Sen sijaan, että molemmat osapuolet painaisivat niska limassa töitä takamatkan kuromiseksi, aloittivat Red Bull- ja Renault-johtajat julkisen sanasodan keskenään syytellen toinen toistaan epäonnistumisista.

En halua olla mikään yrityskonsultti, mutta voisin uskoa, ettei liikekumppanin julkinen syyttely ole se kaikista parhain tapa toimia.

Red Bullin kannalta nykyinen tilanne on jopa hieman nolo. Sen ilmoitettua viime syksynä suureen ääneen yhteistyön päättymisestä joutui se palaamaan häntä koipien välissä takaisin ranskalaismerkin luokse, kun Mercedes ja Ferrari antoivat kilpakumppanilleen pakit moottorikosiskeluissa. TAG Heuerin nimen alla ärjyy tuttu moottori, mutta Red Bull ei varmasti halua tätä nostaa esille.

Red Bull elää organisaationa voitoista, joten nykyinen tilanne on sille hyvin vaikea. Punaisen härän johtajat ovat aina näihin päiviin saakka muistuttaneet, etteivät he aio pysyä F1-sarjassa, mikäli voittoisaa moottoria ei autoihin pultata. Red Bullilla on toki muskeleita uhitella, mutta sen pitäisi ymmärtää, ettei se ole F1-sarjassa korvaamaton.

Toivottavasti tulevalla kaudella talli olisi viime vuotta lähempänä kärkeä. On aina parempi, mitä useampi auto sekoittamaan kärkitaistoa. Mutta on myös lajin kannalta parempi, jos Red Bullin ei tarvitse itkeä ”epäreilua” kohtaloaan.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale