Jälleen ensi viikolla ajettava Japanin GP tunnetaan Suomessa eritoten kauden 2005 kisasta, jolloin McLaren ja Kimi Räikkönen saivat nauttia suomalaisen kauden seitsemännestä voitosta. Renaultin Fernando Alonso oli tässä vaiheessa jo varmistanut mestaruutensa, mutta kisan intensiteetissä se ei näkynyt.

Sekä Räikkönen että Alonso starttasivat perältä – ruuduista 17 ja 16 – mutta sijoittuivat lopulta ensimmäiseksi ja kolmanneksi. Eroa kaksikon välillä oli maalissa tosin lähes kaksikymmentä sekuntia.

Kisan myyttisenä loppuhuipentumana nähtiin Räikkösen ohitus viimeisellä kierroksella Alonson tallikaverista Giancarlo Fisichellasta, joka oli pitkään ylivoimaisessa johdossa. Vajaan vuosikymmenen takainen kisa nousee toistuvasti äänestyksissä yhdeksi koko lajin historian merkkihetkistä.

Kyseisen sunnuntain muodostuminen vähättelevästi sanottuna klassikoksi ei ollut epäselvää edes jo sinä päivänä – McLarenin silloinen tallipäällikkö Ron Dennis itki suorassa televisiolähetyksessä ja hänen tappion kärsineen Renault-kollegansa Flavio Briatoren kerrottiin marssineen raivoissaan varikkomuurilta pois kisan loppuessa.

Silloinen McLaren-insinööri Marc Priestley paljasti myöhemmin verkkolehtihaastattelussa, että talli juhli kisan jälkeen kolme päivää yhtä soittoa.

Katso kuvat uskomattomasta päivästä galleriastamme.