Veteraanitoimittaja Joe Saward kertoo blogissaan, että formula ykkösten absurdin epätasa-arvoinen tulonjako tallien välillä sekä erot resursseissa ovat muodostumassa ylivoimaiseksi esteeksi osalle talleista.

Lajin nykyinen omistajayhtiö CVC jakaa palkintorahaa talleille enemmän kuin koskaan, mutta tulovirta suosii raskaasti suuria talleja. Samaan aikaan kulut nousevat kaikilla.

– F1 purjehtii eteenpäin kuin viallinen joutsen. Kaikki näyttää rauhalliselta pintapuolisesti, mutta pinnan alla jalat räpiköivät hullun lailla. Osa mukana olevista on todellakin kuilun partaalla nykyään, Saward kirjoittaa.

– Olen kuullut, että on olemassa vakava mahdollisuus, että kahta tallia odottaa selvitystila tulevina viikkoina, sillä he eivät ole maksaneet laskujaan.

Saward sanoo, että FIA:n on syytä puuttua tilanteeseen nopeasti budjettikatolla, sillä muussa tapauksessa huipputallien raha-ase tulee tappamaan pienemmät tallit.

– Mitään tosin ei tule tapahtumaan kuin aikaisintaan FIA:n vaalien jälkeen, ja on epävarmaa, tehdäänkö heti silloinkaan paljon, toimittaja jatkaa.

– Avainasiana budjettikaton määräämisessä on Ferrarin tuki, mikä ei välttämättä ole niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa. Italialaisten nimittäin täytyy miettiä, että voivatko he jatkaa rahoitussotaansa Red Bullia ja Mercedestä vastaan…