Ferrari-kuljettaja Carlos Sainz oli vihainen mies Las Vegasin harjoituspäivän jäljiltä. Avausharjoitusta ehdittiin ajaa vain kahdeksan minuuttia, kun espanjalainen jysäytti Esteban Oconin nostattamaan sadekaivon kanteen.

Sainzin kilpuri tuhoutui käytännössä täysin ja onnea oli myös matkassa, ettei hän loukannut itseään. Espanjalaiskuski kertoi kovan tällin kolahtaneen todella tuntuvasti selkään ja niskaan. Samalla kilpuri meni täysin uusiksi rungon, akuston ja moottorin mennessä tuusan nuuskaksi. Jopa Sainzin penkki otti rajussa iskussa osumaa.

– Olen kunnossa. Sain aika ison tärskyn selkään ja niskaan, avaa Sainz motorsportille.

Täystuhon myötä Sainzin sallitut komponenttimäärät ylittyivät ja tuomaristo meni pilkulleen sääntökirjan mukaan, vaikka tilanne oli täysin Sainzista ja Ferrarista riippumaton. Ferrari-kuskille lätkäistiin kymmenen lähtöruudun rangaistus ja italialaistallille tuli lisäksi miljoonavahingot korjattavaksi.

Tuomariston raportin mukaan he räpläsivät sääntökirjaa yli kaksi tuntia, jotta he voisivat jättää rankaisematta, mutta tällaista porsaanreikää ei löytynyt. Sainz oli tilanteesta luonnollisesti raivoissaan ja ihmettelee suuresti, miten tällaisissa tilanteissa ei pystytä käyttämään niin sanottua force majoure -termiä.

– Voitte vain kuvitella tämän epäuskon tunteen. Ette tule näkemään minua enää iloisena tänä viikonloppuna, purkaa Sainz.

– Se mitä tapahtui tänään on täydellinen esimerkki siitä, kuinka tätä lajia voisi parantaa monella tapaa. Tähän olisi selkeästi voinut käyttää force majeuria ja olla antamatta rangaistusta.

– Jollain tapaa he kuitenkin löytävät aina tavan tehdä tilanteen pahemmaksi yksittäiselle henkilölle. Tässä tapauksessa oli minun vuoroni maksaa hintaa siitä, raivosi Sainz.

Fore Majeurella tarkoitetaan yleisesti ottaen ylivoimaista estettä tai tapahtumaa, jota ei voi millään lailla ennakkoon kuvitella.

Ferrarin ennakoitiin olevan vahva Las Vegasin viileissä olosuhteissa katuradalla, eikä ainakaan ensimmäiset harjoitukset muuttaneet käsitettä. Punaiset autot valtasivat kärkisijat, mutta viikonloppu on vasta alussa.

LUE MYÖS: Valtteri Bottas avasi vahvasti Las Vegasin katurännissä – ”Näytimme hyvältä”