Red Bullin Max Verstappen kruunattiin sekavien vaiheiden jälkeen maailmanmestariksi Japanin GP:ssä viime sunnuntaina.

Sateisissa olosuhteissa ajetussa Japanin GP:ssä riitti pohdittavaa. Kritiikki nousi erityisesti FIA:n suuntaan.

SuomiF1-sivusto listasi viikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Haas. Pelasivat Mick Schumacherin kohdalla upporikasta ja rutiköyhää todella typerässä paikassa. Myös Kevin Magnussenin varikkopysähdys sössittiin siten, että tanskalainen menetti kohtuullisen varmalta näyttäneen pistesijan.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaisen pisteetön putki on jo 12 kilpailun mittainen. Nicholas Latifin yltäessä pisteille Suzukassa, on japanilaisen putki koko sarjan pistin. AlphaTauri on tällä hetkellä korkeintaan traktori, mutta 21-vuotias ei ole tallikaveri Gaslyn tasolla. Jatkosopimus on jo taskussa, mutta parannettavaa löytyy.

Eetu Lehtonen: Haas. Molemmilla Ferrarin asiakastalleilla on ollut murheellinen kauden toinen puolisko. Mick Schumacherin riskitaktiikka ei onnistunut, eikä Kevin Magnussen ollut rohkeista ohituksistaan huolimatta edes hajulla MM-pisteistä. Amerikkalaistallin pisteetön putki venähti jo seitsemään osakilpailuun.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Pistesekoilu. Aivan uskomatonta, että autourheilun kuninkuusluokan säännöt voivat olla niin tulkinnanvaraisia, että säännöistä voi saada kahdenlaisen tulkinnan siitä, että paljonko pisteitä jaetaan. Lopulta pisteet jaettiin ”oikein”, mutta edes tallit eivät tajunneet tuota heti.

Nooa Ruuth: Alfa Romeo. Tallin loistava kauden aloitus on muisto vain. Tällä menolla talli on putoamassa Haasin sekä Aston Martinin taakse. Valtteri Bottas oli täynnä itseluottausta kesätauon jälkeen. Hän halusi nostaa tallin MM-pisteissä neljänneksi. Voidaan jo todeta, että tämä tavoite jää haaveeksi.

Eetu Lehtonen: Alfa Romeo. Edellisen yhdeksän osakilpailun statistinen fakta on murheellinen: yksi MM-piste. Tarvitseeko tätä enempää perustella?

FLOP1

Juuso Koivumäki: Nosturiepisodi. Nosturin tuomista radalle ei voi hyväksyä millään asteella, kun autot kiertävät edelleen rataa. Kuljettajat olivat tilanteesta raivoissaan ja täysin aiheesta. FIA:n on syytä tutkia tilanne perinpohjaisesti.

Nooa Ruuth: FIA. Moottoriurheilun jästipäät iskivät jälleen. Tällä kertaa nämä järjen jättiläiset päättivät laittaa nosturin suoraan radalle vielä, kun kuljettajat ajoivat sitä ympäri järkyttävissä olosuhteissa. Kaiken kukkuraksi suurin syy lätkäistiin kuljettajien niskaan, eikä autoliiton toiminnassa ollut jälleenkään mitään väärää. Kovasti lupaillaan, että tilannetta tutkitaan, mutta älkää menkö lankaan. FIA:ta ei kiinnosta lajin kehitys. He tekevät asiat juuri niin, kuin he itse haluavat. Hävetkää.

Eetu Lehtonen: FIA. Kuljettajat olivat sunnuntaina nähdystä episodista syystä raivoissaan. Osa kuskeista menetti hyvän ystävänsä Jules Bianchin kauden 2014 tragediassa, kun traktoria puskettiin radan reunaan, vaikka autot paahtoivat vielä kiitettävää hönkää ohitse. Mitään ei näemmä olla opittu ja naurettavinta tässäkin oli jälleen se, että FIA yritti taas osoittaa syyttävää sormeaan muiden suuntaan.

TOP3

Juuso Koivumäki: Alpine. Ranskalaistalli keräsi mahtavan potin pisteitä tililleen. Fernando Alonson kanssa talli yritti rohkeaa vetoa Sebastian Vettelin ohittamiseksi, joka ei kuitenkaan ihan onnistunut. Lopulta riskinotto ei myöskään kostautunut, joten rohkea yritys.

Nooa Ruuth: Esteban Ocon. Kauden aliarvostetuin kuski. Ranskalainen suorittaa tällä hetkellä niin tasaisesti, että uudeksi tallikaveriksi julkistettu Pierre Gasly joutuu kovaan paikkaan ensi kaudella. Alpine on Oconin talli tällä hetkellä.

Eetu Lehtonen: Nicholas Latifi. Annetaan kerrankin miehelle krediittiä, sillä sunnuntainen ajosuoritus Suzukassa oli erinomainen. Williamsin taktinen veto oli täysin oikeaan aikaan ajoitettu ja kanadalainen piti tällä kertaa laitteet ladulla. Samaan hengenvetoon Latifin ongelmat ovat piileneet juuri tässä, sillä samanlaisia suonenvetoja nähdään maksimissaan yksi tai kaksi kertaa kaudessa.

TOP2

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilainen kruunattiin kaksikertaiseksi maailmanmestariksi, kun hän ajoi ylivoimaiseen voittoon Suzukan radalla. Verstappenin ylivoima on ollut jäätävää ja maailmanmestaruus on enemmän kuin ansaittu.

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Saksalainen ajoi loistavan kisaviikonlopun. Tunteikas viikonloppu päättyi kuudenteen sijaan, mikä on elintärkeää Aston Martinille. Jos tämä kyyti jatkuu, ei Haasista tai Alfa Romeosta ole miehen pysäyttäjäksi.

Eetu Lehtonen: Sebastian Vettel. Suzuka on ollut konkarikuljettajalle aina vahva baana ja tällä kertaa homma rokkasi myös. Avausmutkan jälkeen viimeisenä ollut saksalainen kipusi lopulta mahtavan taktiikan ja upean ajosuorituksen yhdistelmän avulla autoon nähden loistaville pisteille.

TOP1

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Aston Martinilta ja Vetteliltä täydellinen viikonloppu. Joutui alussa Fernando Alonson kolaamaksi, mutta uusintastartissa otettu riski heti ensimmäisen kierroksen varikkopysähdyksestä kannatti. Vettel voitti elintärkeitä sekunteja ja nousi kuudenneksi. Loistava suoritus.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Kaksinkertainen maailmanmestari Max Verstappen ei saanut taaskaan juhlia ilman FIA:n aiheuttamaa sekaannusta. Ei anneta sen kuitenkaan himmentää hollantilaisen uskomatonta kautta. 24-vuotias on tällä hetkellä F1-sarjan kiistaton kuningas. On vaikea nähdä, että tämän miehen kruunua ryöstetään lähitulevaisuudessa.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Kaksinkertainen maailmanmestari ja viikonlopun ylivoimainen kuningas. Sunnuntainen ajosuoritus sateisessa Suzukassa oli täysin mestaruuden arvoinen, mutta samaa ei valitettavasti voi sanoa FIA:n toiminnasta. Ei kahta ilman kolmatta, joten jospa kolmas titteli voitettaisiin ilman ylimääräisiä sekaannuksia.