Porschen sekä Audin liittyminen formulasirkukseen kaudella 2026 on varmaa, mikäli on uskomista Volkswagen-konsernin toimitusjohtajan Herbert Diessin puheisiin.

VW-konsernin mukaantulosta on riittänyt huhupuheita pitkin alkuvuotta, mutta nyt saksalaiskonsernin pomo on paljastanut The Racen mukaan, että suunnitelmat F1-projekteista on lyöty lukkoon.

Diessin mukaan F1-sarjan kestävä kehitys, markkina-alueen kasvu Yhdysvalloissa ja Aasiassa, sekä lajin suosion lisääntyminen nuoremmissa sukupolvissa ovat houkuttelevia tekijöitä.

Virallisessa vahvistuksessa tosin menee hänen mukaansa vielä runsaasti aikaa ja sitä saadaan todennäköisesti odotella ainakin keskikesän tienoille Itävaltaan Red Bullin kotikilpailuun. Porschen uskotaan lyöttäytyvän yhteen Red Bullin moottoripajan kanssa vuoden 2026 uusia moottorisääntöjä silmällä pitäen.

Porschen suunnitelmat lähes selvät. Mitä tekee Audi?

Porsche on nähty kuninkuusluokassa viimeksi vuonna 1991 Footworkin katastrofaalisen projektin yhteydessä. Audin tekemisiä puolestaan ei olla tässä vaiheessa vielä määritelty, mutta heidän uskotaan olevan kiinnostuneita jostakin tallista sekä omasta moottoriohjelmastaan. Diessin mukaan he eivät ole kuitenkaan löytäneet vielä yhteistyökumppania.

Audiin on jo aiemmin linkitetty ainakin Mclarenia, Williamsia, Sauberia (Alfa Romeo) ja jopa Aston Martinia. Mikäli VW-konserni liittyy kuninkuusluokkaan kahden brändinsä voimin, joutuvat he karsimaan osanottoaan muissa merkittävissä moottoriurheilusarjoissa.

Audi vetäytyi jo sähköformulasarja Formula E:stä keskittyäkseen laajemmin sähköauto-projektiinsa Dakar Rallissa sekä heidän paluuseen Le Mansin kestävyyskilpailussa. Heidän kiinnostuksensa kuitenkin on hiipunut Le Mansin suhteen ja tämän uskotaan indikoivan resurssien siirtoa suoraan tulevaan F1-ohjelmaan.

Porsche kisaa edelleen Formula E:ssä ja on sitoutunut jatkamaan uusien Gen3-aikakauden autojen kanssa, jotka tulevat käyttöön sarjan seuraavalla kaudella. Tosin he ovat näillä näkymin mukana vain kauteen 2024 asti.

Uusien moottorivalmistajien tulo F1-sarjaan ei todellakaan ole pahitteeksi, mutta Porschea tai Audia saadaan odottaa siis vielä kauden 2026 uusiin moottorisääntöihin asti.