Kuluvaa F1-kautta on jäljellä enää vain viiden osakilpailun verran. Siinä missä muut pääsevät heti ensi kaudella yrittämään uudestaan, jättää japanilaisvalmistaja Honda jälleen kerran F1-radat taakseen.

Honda palasi moottoritoimittajaksi lajiin kaudeksi 2015 McLarenin kanssa, mutta heidän yhteistyönsä ei ottanut onnistuakseen. Seitsemän kauden aikana japanilaisvalmistaja on ottanut huiman harppauksen F1-sarjan moottoritoimittajien eliittiin ja taistelee tällä hetkellä kuljettajien -sekä valmistajien maailmanmestaruuksista Red Bullin vanavedessä.

Hondan laitteet ovat vauhdittaneet edellisten kausien aikana McLarenin ja Red Bullin lisäksi AlphaTauria/Toro Rossoa. Red Bull ottaa Hondan moottorit huostaansa ensi kaudella uuden Red Bull Powertrains -projektinsa alle. Jäähyväisten lähestyessä Honda-pomo Masashi Yamamoto vihjailee, ettei kuluva stintti välttämättä jää japanilaisvalmistajan viimeiseksi.

– Se tuntuu kyllä hieman hullulta. Meidän moottorimme ilman meidän logoa, sanoo Masashi Formule1.nl -sivustolla.

Honda ei jatkossa ole enää näkyvillä energiajuomajätin menopeleissä, mutta he tarjoavat ensi kauden ajan vielä teknistä tukea runsaasti oppia tarvitsevalle Red Bull -väelle.

– Hondan näkökulmasta tämä vuosi on projektin loppu. 2022 on siirtymävuosi Red Bullille, vaikka siellä pysyykin Hondan väkeä auttamassa, jatkaa Honda-pomo.

– Tämä on helpoiten selitettävissä siten, että kaikki johtoryhmän ihmiset, kuten minä sekä markkinointiosasto on poissa, naureskelee Yamamoto.

Kaikesta huolimatta japanilainen ei usko Hondan jäähyväisten olevan tälläkään kertaa viimeiset.

– Henkilökohtaisesti ajattelen Hondan tulevan vielä takaisin formula ykkösiin. Tilanne on tällä hetkellä se, että Hondan täytyy keskittyä tulemaan hiilineutraaliksi ja haluaa kaasuttaa kohti sitä projektia, kertoo Yamamoto.

– Jos se menee hyvin, uskon yhtiössä olevan ihmisiä, jotka haluavat palata formula ykkösiin, sanoi Honda-pomo.

Honda on kauden 2015 paluunsa jälkeen saavuttanut yhteensä 15 osakilpailuvoittoa, joista kaikki paitsi yksi on mennyt Red Bullin nimiin. AlphaTaurille merkattiin kauden 2020 Italian GP:stä voitto, kun Pierre Gasly kaasutteli yllätysvoittoon Monzassa.