Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi vaihderikkaiden tapahtumien jälkeen Venäjän GP:n voittoon sunnuntaina. Samalla brittikuljettaja nousi MM-sarjan kärkeen ohi Red Bullin Max Verstappenin.

SuomiF1-sivusto listasi viikonlopun topit ja flopit tuttuun tapaan.

TOP3

Max Verstappen (vas.) menetti MM-johtonsa Lewis Hamiltonille, vaikka nousi viimeisestä ruudusta toiseksi. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Aika-ajossa pieni virhe, mutta mestari on mestari. Näytti, ettei pysty edes taistelemaan voitosta heikon lähdön jälkeen, mutta silti 25 pistettä kotiin. Loistava nousu kilpailussa, vaikka voitto tuli onnekkaasti sateen avulla.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Hollantilainen teki kaiken voitavansa huonon tilanteen jälkeen. Lähtöruuturangaistus sekä moottorivaihto pudotti Verstappenin lopulta viimeiseen lähtöruutuun, mutta jo totutun määrätietoinen nuorukainen taisteli itsensä lopulta toiseksi. Pientä onnea se vaati, mutta kuten Hamiltonin kohdassa se on vuosien saatossa nähty, suuruuteen tarvitaan hieman onneakin.

Eetu Lehtonen: Kimi Räikkönen. Kokenut kehäkettu oli käytännössä Unkarin GP:stä asti ajamatta kilpaa, kun väliin lasketaan kesätauko, vesittynyt Belgia sekä koronan takia väliin jäänet kilpailut. Pieni hengähdystauko näytti tekevän ihan hyvää ja Jäämies oli Alfa-kaksikosta selkeästi parempi. Räikköstä ei näkynyt hädin tuskin kertaakaan kuvissa, mutta pystyi roikkumaan pistesijojen tuntumassa ja lopussa Alfa Romeo teki kerrankin oikean ratkaisun ja palkintona paikka tukevasti pisteillä.

TOP2

Juuso Koivumäki: Lando Norris. Loistava viikonloppu nuorelta brittikuljettajalta. Lauantaina paalupaikka ja sunnuntaina hallitsi kisaa hienosti sen jälkeen, kun oli ohittanut Carlos Sainzin. Lopusta jäi hapan maku, mutta kerrassaan loistava viikonloppuksi Norrisilta.

Nooa Ruuth: Carlos Sainz. Espanjalainen on marssinut Maranelloon ja lyönyt kaikki ällikällä. Yksi kauden suurimmista kysymysmerkeistä oli Sainzin vauhti todellista eliittikuljettajaa vastaan. Pienet virheet mustaavat kautta, mutta fakta on se, että 15 kilpailun jälkeen Sainz on se, joka johtaa Ferrarin sisäistä pistetaistoa. Kauden kolmas palkintosija tuli loistavalla tasaisuudella sekä tilanteiden hyödyntämisellä. Sainz ei todellakaan ole kakkoskuljettaja. Leclercillä on kädet täynnä tulevaisuudessa Sainzin aisoissa pitämisessä.

Eetu Lehtonen: Carlos Sainz. Virheetön, on sana kuvailemaan espanjalaisen suoritusta, jolla noustiin Venäjällä palkintokorokkeelle. Iso onnistuminen aika-ajoissa ja vaikka Sainz saattoi salaa haaveilla jopa voitostakin, on fakta se, ettei Maranellon punaisilla yksinkertaisesti kyyti riitä. Kolmannen tilan tuoma kuohujuoma oli aivan maksimisuoritus.

TOP1

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Viimeisestä ruudusta toiseksi, joten Verstappenia ei voida sivuuttaa. Hyötyi valtavasti lopun sateesta, mutta uskomaton suoritus silti. Tuskin kukaan uskoi näkevänsä Verstappenia palkintopallilla.

Nooa Ruuth: Lando Norris. Todellinen murhetarina. Loistavan viikonlopun ajanut 21-vuotias teki uhkarohkean päätöksen sateen suhteen lauantaina sekä sunnuntaina. Aika-ajossa se toi paalun, kilpailussa se maksoi voiton. Kolmatta kauttaan ajava Norris on todistanut olevansa mestariainesta, mutta parhaatkin lupaukset oppivat joskus kantapään kautta. Haastatteluissa itkusilmäisenä puhunut Norris käyttää Sotshin pettymystä varmasti hyväkseen ja hyödyntää tallinsa tietoa enemmän tulevaisuudessa. Ei se voitto enää kauaa brittiä karta.

Eetu Lehtonen: Lando Norris. Viikonlopun kuljettaja, joka ei lopulta monien pettymykseksi saanutkaan sitä kirkkainta palkintoa. Uran ensimmäinen paalupaikka napsahti lauantaina vaikeissa olosuhteissa ja nuoresta britistä on kehkeytymässä haastavien olosuhteiden erikoismies. Kaikki oli pedattu sunnuntaille, mutta väärä päätös kilpailun lopussa jätti voiton edelleen odottamaan itseään. Lando oli kuitenkin vakuuttava ja hänen aikansa tulee vielä.

Lando Norris oli ajamassa uransa ensimmäiseen voittoon vielä kolme kierrosta ennen maalia. Kuva: Getty Images

FLOP3

Juuso Koivumäki: Lando Norrisin ratkaisu. Fantastinen viikonloppu suli olemattomiin viimeisen kolmen kierroksen aikana. Jälkiviisas on helppo olla, mutta Norrisin olisi pitänyt peilata Hamiltonin ratkaisua heti seuraavalla kierroksella eikä yrittää ajaa maaliin asti slickseillä. Kuitenkin rohkea veto nuorukaiselta.

Nooa Ruuth: Mercedes. Saksalaistalli kasvatti johtoaan MM-kärjessä, mutta tallin päätökset sekä suoritustaso tökkii. Hamilton voitti, mutta lauantaina tuli jälleen räikeä virhe. Bottaksen kilpailu uhrattiin, vaikka suomalaisen ratapositio oli molempien Mercedesten edessä. Uhkarohkeita peliliikkeitä on hyvä tehdä, mutta Mercedes tuntuu ampuvan ohi jatkuvasti. Bottaksen pistesaldo saavutettiin tuurilla, ei hyvällä taktikoinnilla.

Eetu Lehtonen: Pierre Gasly. AlphaTauri ei saanut kaksi viikkoa sitten autojaan edes kilpailuun, eikä Sotshissakaan ollut kauhean helppoa. Ranskalainen on ajanut vahvan kauden, mutta tällä kertaa edes hän ei pystynyt toimimaan keihään kärkenä. Epäonnistuminen aika-ajoissa vaikutti aika paljon myös kilpailuun, eikä Gasly onnistunut tekemään nousua pisteille.

Valtteri Bottas jumiutui Pierre Gaslyn taakse Max Verstappenin ajaessa maisemaan. Kuva: Getty Images

FLOP2

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Vaisu ja ponneton esitys suomalaiselta. Ei pystynyt pitämään Verstappenia takanaan edes kymmentä kierrosta ja ohittamisesta ei tullut mitään. Oli kuin varjo verrattuna Italiassa nähtyy Bottakseen.

Nooa Ruuth: Lance Stroll. Loistava startti, surkea loppu. Kanadalainen osui muutaman kierroksen sisällä tallikaveriinsa (KAHDESTI samassa mutkassa) sekä Pierre Gaslyn kanssa. Mukaan ei lähtenyt MM-pisteitä, vaan pelkästään rangaistuksia. Strollin paikka Aston Martinilla on turvattu isän rahojen takia, muuten kanadalainen olisi lentänyt F1-sarjasta jo viime kaudella. Joskus F1-bisnespuoli on surullista seurattavaa.

Eetu Lehtonen: Antonio Giovinazzi. Italialainen ajaa tallipaikastaan, mutta Venäjän kaltaisia viikonloppuja ei tarvita. Rikkoi autonsa harjoituksissa, eikä aika-ajoissakaan pystynyt tällä kertaa antamaan tallikaverilleen vastusta. Giovinazzia ei kilpailussakaan nähty käytännössä missään, joten Venäjältä on jälleen suunta vain ylös.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Mercedeksen taktiikka. Mercedeksen taktiikkaa ei voida sanoa edes rohkeaksi, vaan se oli silkkaa typeryyttä. Sade pelasti lopulta pahemmalta nolaukselta, mutta ilman sitä Bottas ei olisi päässyt edes pisteille. Käsittämätön ratkaisu pudottaa toinen kuski hidastamaan Verstappenia.

Nooa Ruuth: Alpha Tauri. Pierre Gaslyn hartioiden varassa suorittanut talli ei saanut ihmetekoja ranskalaiskuljettajalta, joten pistesaldo näyttää jo toista kilpailua peräkkäin nollaa. Yuki Tsunoda on aivan väärässä sarjassa, eikä Gasly ole saanut moottoristaan tarpeeksi irti kahdella vauhtiradalla. Aston Martininkaan pistesaldot eivät ole häikäisseet, joten johto MM-taulukossa pysyy toistaiseksi.

Eetu Lehtonen: Yuki Tsunoda. Alkukaudesta vielä hyväntuulinen nuorukainen on vaipunut kauden edetessä syvyyksiin. Japanilainen humoristisesti ihmetteli itsekin saaneensa jatkosopimuksen, eikä Sotshin kaltaisten viikonloppujen jälkeen siitä kannata enää edes vitsailla. Tsunoda viilettää tällä hetkellä varjojen mailla.