Formula 1 -sarjan kaikkien aikojen kuljettajia pohtiessa, esiin nousee yleensä mielipiteistä riippuen Juan Manuel Fangion, Ayrton Sennan ja Michael Schumacherin kaltaisten legendojen nimiä pintaan.

F1-sarjan nelinkertaisen maailmanmestarin Alain Prostin nimi saattaa yllättävänkin monella välillä unohtua, ja mies on sen itsekin todennut. Häneltä on usein myös kysytty kaikkien aikojen F1-kuljettajaa, mutta ranskalainen on päättänyt olla yleensä vastaamatta.

– Minulta on 40 vuotta kyselty, että kuka on kaikkien aikojen kuljettaja. En ole koskaan vastannut, sillä kuinka voisin tietää, miten hyvä esimerkiksi itse olisin ollut Fangiota vastaan samalla autolla, aloitti Prost Le Figarolle.

– Hän oli oman aikakautensa paras, kuten minä Sennan kanssa, unohtamatta Schumacheria ja nykypäivänä Lewis Hamiltonia.

Prost kertoo hänen omien saavutustensa olevan jostain syystä todella aliarvostettuja, vaikka palkintokaapista löytyvät vuosien 1985-86, 1989 sekä 1993 mestaruuspokaalit. Ranskalaisen mukaan hänellä ei juurikaan ollut väliä, kuka hänen tallikaverinsa oli ja pyrki auttamaan heitä tarpeensa mukaan. Sen lisäksi hän kokee olleensa kuljettaja, jota oli ehkä hieman vaikea markkinoida niin sanottuna supertähtenä.

Ayrton Sennan ja Alain Prostin välisistä kamppailuista kehkeytyi aikanaan formuloiden historiaan ikoninen taistelupari. He taistelivat intensiivisesti toisiaan vastaan, mutta Prost itse ei ymmärrä vieläkään, miksi siitä tuli niin iso juttu.

– Olen usein miettinyt syitä sille. Olen ainut kuljettaja, joka on voittanut useita mestaruuksia, mutta silti hyväksynyt olemaan saman tallitoverin kanssa jatkossakin ja joskus vielä tukenutkin tätä, sanoi Prost.

– Näin tein myös Ayrtonin kanssa, sillä käytännössä pyysin Mclarenia ottamaan hänet. Minulla ei koskaan ollut ykköskuljettajan statusta sopimuksissani. Ehkä se toimi lopulta minua vastaan tai sitten kova kilpailu Ayrtonin kanssa oli ongelma, vaikea sanoa, jatkoi Prost.

Takavuosien mestari pohtii hänen olleen ehkä liian normaali ihmisenä, joka harvoin kiinnostaa yleisöä.

– Olen tullut pienestä ranskalaisesta kylästä, eikä vanhemmillani ollut rahaa, joten tein kaiken itse. Minulla ei ollut manageria ja neuvottelin itse sopimukseni. Olin vain pieni kaveri, jolla on vino nenä ja kihara tukka. Silti jään historiaan nelinkertaisena maailmanmestarina ja 51-kertaisena osakilpailuvoittajana, fiilisteli Prost.

Hän sanoi myös voittaneensa kilpailuja sellaisella autolla, jolla kuka tahansa olisi pystynyt voittamaan, mutta samaan hengenvetoon ajaneensa myös huikeita kilpailuja heikommalla kalustolla.

– Joskus saatoin sijoittua neljänneksi, ajaen elämäni parhaan kilpailun, mutta kukaan ei huomannut sitä.

– Olisin voinut voittaa seitsemänkin mestaruutta. Matkan varrella oli huonoa tuuria, jotkut tallit saattoivat huijata ja pistesysteemikin muuttui, mutta silti en kuitenkaan kadu mitään. Mikä muuttuisi, jos minulla olisi vaikka viisi mestaruutta, pohdiskeli Prost.

Alain Prost voitti kolme maailmanmestaruutta McLarenilla ja päätti komean uransa Williamsilla neljänteen mestaruuteensa kauden 1993 päätteeksi.