RaceFans-sivusto on julkaissut F1-tallien budjetit päättyneeltä kaudelta. Rahaa palaa hurjia summia kaikilla F1-talleilla.

Vastaavia budjetti- ja muita talousuutisia lajista aiemminkin paljastanut Dieter Rencken julkaisi tuoreimman päivityksen tallien budjeteista.

LUE MYÖS: F1-kuskien palkat – näin Räikkönen, Bottas ja kumppanit tienaavat

Listan ykkösenä on Ferrari massiivisella 425 miljoonan dollarin eli noin 389 miljoonan euron vuosibudjetillaan.

Ferrarin budjetin mahdollistavat paitsi emoyhtiö sekä tuottoisat sponsorit, myös italialaisjätin erikoisoikeus F1-sarjan tulojaosta. Ferrari kuittaa pelkästä olemassaolostaan reilut 70 miljoonaa euroa.

Sarjaa hallitseva Mercedes pyöritti toimintaansa viime kaudella 425 miljoonalla dollarilla eli reilulla 380 miljoonalla eurolla.

Tallin toiminnassa on huomiotava kaksi asiaa.

Emoyhtiö Daimler tukee tallia ”vain” 80 miljoonalla dollarilla. Loput rahat budjetista ovat peräisin palkintorahoista ja sponsoreilta.

Lukuihin ei ole otettu myöskään Mercedeksen voimanlähteistä vastaavaa High-Performance Powertrains -yhtiötä. Se vastaa paitsi Hopeanuolen, myös sen asiakastallien voimanlähteiden suunnittelusta, kehittämisestä ja myymisestä.

Kolmas suuri, Red Bull, pistää rahaa likoon F1-sarjassa 335 miljoonan dollarin eli noin 300 miljoonan euron edestä. Energiajuomayhtiölle tästä koitui 65 miljoonan dollarin kustannus.

Budjettiselvitys paljastaa myös karulla tavalla, miksi F1 on jakaantunut kahden kerroksen väkeen. Kolme suurinta ovat selvästi omassa kastissaan budjettiensa suuruuden suhteen. Tällä kaudella MM-sarjassa neljänneksi sijoittunut McLaren on myös tämän listauksen neljäs, budjetin ollessa 250 miljoonaa dollaria. Renault erottuu vielä joukosta 210 miljoonan dollarin budjetillaan, mutta sen jälkeen pudotus on jyrkkä.

Listan viisi alinta sijaa ovat budjettien suhteen lähes identtiset. Rahaa palaa näissäkin talleissa hurjasti.

Jopa kaikista pienimmillä budjeteilla operoivat Williams ja Haas pyörivät vuonna 2019 150 miljoonan dollarin budjeteilla.

Kimi Räikkösen työnantaja Alfa Romeo on myös lilliputti, sillä budjetti oli 155 miljoonaa dollaria. Budjetti kasvoi silti 20 miljoonalla dollarilla edelliskaudesta.

F1-tallien budjetit 2019:

  1. Ferrari, 435 milj. dollaria
  2. Mercedes, 425 milj. dollaria
  3. Red Bull, 335 milj. dollaria
  4. McLaren, 250 milj. dollaria
  5. Renault, 210 milj. dollaria
  6. Toro Rosso, 155 milj. dollaria
  7. Racing Point, 155 milj. dollaria
  8. Alfa Romeo, 155 milj. dollaria
  9. Haas, 150 milj. dollaria
  10. Williams, 150 milj. dollaria