SuomiF1-sivuston arviot kaudesta 2019 jatkuvat. Nyt vuorossa on arvosanojen jako kaikille talleille.

Aiemmin arvosanat on jaettu jokaiselle kauden 2019 F1-kuljettajalle. Lue listaus täältä!

Kuskeista parhaat valittiin omassa TOP5-osiossa, joka kuultiin tuoreimmassa Paalupaikka-podcastin jaksossa. Klikkaa jakso auki täältä, osio alkaa kohdasta 12:08.

Erikoisherkkuna toimituksemme jäsenet istahtivat alas nostaen esille eri pointit päättyneestä kaudesta. Vuoden kuljettaja, ikimuistoisin hetki, arviot Bottaksesta ja Räikkösestä…lue mietteemme täältä.

Nyt on siis tallien vuoro. Arvosanassa otetaan huomioon raakojen tulosten lisäksi myös kehitys sekä eteen avautuneiden tilanteiden hyödyntäminen.

Mercedes

Kuva: Getty Images

Voitot: 15
Podiumit: 32
Paalupaikat: 10
MM-pisteet: 739
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 1.

Arvosana: 10-

Mercedes aloitti kauden murskaavasti. Kahdeksan osakilpailun jälkeen talli oli napannut seitsemän kaksoisvoittoa ja yhden tuplapodiumin, joten molemmat maailmanmestaruustaistot olivat kuolleet pystyyn jo alkuunsa.

Harmi meille F1-faneille, mutta se ei ole mitenkään pois Mercedekseltä. Talli valmisti jälleen kerran parhaimman kokonaispaketin, joka oli nopea, luotettava ja hellä Pirellin renkaille. Haastajat saattoivat olla parempia yhdessä näistä, mutta kokonaisuutena Hopeanuolen veroista ei tänä vuonna löytynyt.

Kaudesta ei juuri tallin osalta heikkoja suorituksia löytynyt. Saksassa mokasivat kuljettajat, pienet tekniset nikottelut loppukaudesta veivät pisteitä, mutta eivät pilanneet mitään.

Ferrari

Kuva: Getty Images

Voitot: 3
Podiumit: 19
Paalupaikat: 9
MM-pisteet: 504
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 2.

Arvosana: 7-

Oliko Ferrarin kausi edes tyydyttävä? Ei allekirjoittaneestakaan, siksi näin alhainen arvosana.

Kyllä, talli oli MM-sarjassa toinen, paalupaikkoja irtosi eniten ja voittojakin heltyi muutama, mutta ne ovat laiha lohtu ennakko-odotuksiin nähden.

Ferrari antoi odottaa talvitesteissä itsestänä paljon parempaa. Mercedes piilotteli toki omaa vauhtiaan, mutta fakta on se, että Ferrari sukelsi.

Talli oli kauden aikana sekasortoisessa tilassa. Kukaan ei tuntunut tietävän, miten kurssin saisi käännettyä. Auto hajosi, kuskit kolaroivat, varikolla mokattiin…kaudesta kerättiin täysi värisuora virheitä.

Ferrarin resursseilla ja potentiaalilla pitää pystyä parempaan.

Red Bull

Kuva: Getty Images

Voitot: 3
Podiumit: 9
Paalupaikat: 2
MM-pisteet: 417
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 3.

Arvosana: 8½

Max Verstappen on tallin kultakimpale, jonka eteen ollaan valmiita tekemään kaikki mahdollinen. Kenties siitä syystä toiseen autoon istutettavan kuljettajan on niin vaikea saada hyviä tuloksia aikaiseksi.

Red Bullin auto on ollut jo vuosia kilpailukykyinen muita kärkitalleja vastaan, mutta riippakivenä on ollut voimanlähde. Tänä vuonna Honda saa kuitenkin puhtaat paperit, japanilaismerkki on noussut aivan Mersun ja Ferrarin kantaan tehoissa, luotettavuudessa ja ajettavuudessa. Hienosäädettävää riittää, mutta merkit ovat rohkaisevia.

Nykymenolla Red Bull ei voi haaveilla paluusta tuplamestaruuksien aikaan. Verstappenin MM-jahti voi olla ensi vuonna mahdollista, mutta autosta pitää tehdä kilpailukykyinen myös pilttuun toisessa päässä.

McLaren

Kuva: Getty Images

Podiumit: 1
MM-pisteet: 145
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 4.

Arvosana: 9

Kauden suurin parantaja. McLarenin paluu tulosluettelon yläluetteloon on F1-faneille hieno asia. Matka varsinaiselle huipulle on kuitenkin vielä pitkä.

Jo viime kaudella aloitetut muutostyötä kantoivat tänä vuonna hedelmää. Organisaatiota on uudistettu, eikä kehitystyössä enää jumiuduta tiedonvälitykselliseen sumppuun. Andreas Seidl on tallin sankari.

Tämän vuoden auto oli näppärä pikku paketti, josta saatujen tietojen varaan tallin on hyvä rakentaa ensi vuoden autonsa. Kolkutteleeko McLaren ensi kaudella jo tosissaan kärkikolmikon kantapäitä? Toivottavasti.

Renault

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 91
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 5.

Arvosana: 6

Renaultin piti olla tänä vuonna MM-sarjan neljäs ja säännöllinen palkintokorokevierailija. Molemmissa tavoitteissa epäonnistuttiin rumasti.

Auto oli yksinkertaisesti liian hidas ja epäluotettava, jotta sillä oltaisiin voitu pystyä parempaan. Bahrainin tuplakeskeytys muutaman sekunnin sisällä sekä Japanin GP:stä napsahtanut hylkäys summaavat kauden erinomaisesti. Pettymys.

Toro Rosso

Kuva: Getty Images

Podiumit: 2
MM-pisteet: 85

Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 6.

Arvosana: 8+

Red Bullin kakkostalli keräsi mukavasti pisteitä läpi kauden. Kruununa vuodelle toimii kaksi palkintokorokepaikkaa, mutta ne ovat vain näkyvimmät onnistumiset runsaslukuisesta valikoimasta.

Pienillä resursseilla operoiva B-talli täytti siihen asetetut odotukset. Ensi vuonna nimi vaihtuu, mutta odotukset pysyvät samoina.

Racing Point

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 73
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 7.

Arvosana: 7

Ensimmäisen kauden uudessa omistuksessa ajanut talli suoriutui vuodesta tyydyttävästi. Rahaa on kenties käytössä enemmän kuin Force India -aikoina, mutta suurempi lompakko ei ole oikotie onneen.

Rahat käytetään perusasioihin, tehdastilojen laajentamiseen ja auton kehitystyöhön uuden suunnittelun ohessa. Tämä on Lawrence Strollille pitkän tähtäimen projekti.

Alfa Romeo

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 57
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 8.

Arvosana: 7½

Vuoristoratamainen kausi. Kun auto oli (alkukaudesta) tikissä, pystyi erityisesti Kimi Räikkönen taikomaan joukon erinomaisia suorituksia. Kun taas kenkkuileva kilpa-auto joutui itselleen epämieluisaan ympäristöön, oli talli pahimmillaan toiseksi hitain.

Välähdyksiä nähtiin enemmän kuin viime kaudella, mutta odotuksissa oli heikkojen tulosten vähäisempi määrä. Saksassa rangaitus vei ison kasan pisteitä, Brasilian GP:n lotossa napsahti lähes täysosuma. Ensi vuonna isoja pisteitä täytyy kuitenkin tulla enemmän myös normaaleissa olosuhteissa.

Haas

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 28
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 9.

Arvosana: 5

Haas teki haasit. Viime vuoden tapaan vauhti hyytyi kauden loppua kohden täydellisesti. Tänä vuonna puhti oli kuitenkin poissa jo parin ensimmäisen kisan jälkeen.

Jotain kehitystyön täydellisestä epäonnistumisesta kertoo se, että Romain Grosjean palasi kauden viimeisessä kilpailussa käyttämään avauskilpailun osia, koska koki niiden tarjoavan paremman suorituskyvyn uusiin palikoihin verrattuna.

Älkääkä edes muistuttako Rich Energy -saagasta…

Williams

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 1
Sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 10.

Arvosana: 4½

Mitä hyvää tallista voi sanoa? Hienoa että autot olivat mukana?

Kaikessa epäonnistuttiin. Ensiksi uusi auto myöhästyi, sitten se todettiin sääntöjenvastaiseksi, ja lopulta se oli koko kauden sarjan hitain. Yksi piste tuli FIA:n tuomaripelillä Saksasta, mutta suorituskyvyn perusteella takavuosien mahtitallin olisi pitänyt jäädä rumasti nollille.

Plussaa George Russellin ajattamisesta. Hienoa, että nuori lahjakkuus oli arvokkaampi asia tallille kuin rikas maksukuski.