Sebastian Vettel palasi takaisin voittajaksi yli vuoden tauon jälkeen. Ferrarin saksalaiskuskin nousu ykköspallille kysyi hiukan arveluttavaa taktista vetoa italialaistiimiltä, mutta Ferrarin kannalta sillä ei ollut väliä, tuloksena oli kaksoisvoitto

SuomiF1-sivusto jakaa tuttuun tapaan risuja ja ruusuja F1-väelle viikonlopun tapahtumista.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Singaporen GP:n jälkeen

TOP #1

Juuso Taipale: Charles Leclerc. Kunniaa viikonlopun nopeimmalle kuljettajalle. Vain Ferrarin päätös ottaa Sebastian Vettel ensiksi varikolle riisti vahvasti ajaneen monacolaisen kolmannen peräkkäisen ykkössijan. Leclerc ei tehnyt mitään väärää, ja siksi hän ansaitsee ykköskunnianosoitukseni.

Mitä kummaa? Ferrari-kaksikon kesken yllättävä tilanne Singaporen F1-kisassa – ”Mitä h*lvettiä?!”

Juuso Koivumäki: Forza Ferrari! Kolme voittoa putkeen maranellolaistallille on loistava saavutus. Jos joku olisi muutaman kilpailun jälkeen alkukaudella uskaltanut ennustaa Ferrarilta tällaista kehitystä kauden aikana, olisin luultavasti nauranut päin naamaa. Fantastista työtä.

Tuukka Hyttinen: Charles Leclerc. Vaikka voitto lipsahtikin erikoisella tavalla tallitoverille kesken kisan tapahtuneen varikkostoppisekaannuksen vuoksi, oli Leclerc ehdottomasti Singaporen viikonlopun henkinen voittaja. Nuori monacolainen osoitti launtain paalupaikallaan ja sunnuntain loistostartillaan sen, että ansaitsee todellakin olla tätä nykyä Ferrarin ykkösnyrkki.

Lähde: Tallipomolla ja Charles Leclercillä tiukkaa sananvaihtoa Singaporen F1-kisan kohuvedosta

Charles Leclerc ei saanut pääpalkintoa uurastuksestaan. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Vihdoinkin! Voitto ei tullut kaikista tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla, mutta ainakin se poistaa yli vuoden miehen harteilla keikkuneen apinan. Vettel ansaitsee ajosuorituksistaan kehuja. Väkevää ja ennen kaikkea virheetöntä tekemistä, tällä kertaa.

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Oli rehellisesti sanottuna koko viikonlopun Vetteliä parempi ja nopeampi. Saksalainen nappasi voiton tällä kertaa taktiikan avulla, mutta Leclerc oli viikonlopun todellinen voittaja. Jos Ferrari pystyy dominoimaan loppukautta, ei mestaruustaistokaan ole monacolaisen ulottumattomissa.

Tuukka Hyttinen: Sebastian Vettel. Mainio suoritus Vetteliltä, joka tarttui kuin vahingossa syliin tipahtaneeseen paikkaan ajaa voittoon. Saksalainen oli tunaroida kerran kisan alussa, mutta säilytti vakuuttavasti malttinsa piiskaten kilpurinsa haastavalla katuradalla ensimmäisenä ruutulipulle.

Toisin kuin Sebastian Vettel. Kuva: Getty Images

TOP #3

Juuso Taipale: Nico Hülkenberg. F1-uran jatko on vaakalaudalla. Miehen sisällä myllertävät taatusti suuret tunteet, mutta Singaporessa hän antoi oivan näytön taidoistaan. Avauskierroksen epäonnesta huolimatta hieno nousu pisteille. Erinomainen suoritus, liian myöhään. Valitettavasti.

Juuso Koivumäki: Nico Hülkenberg. Loistava ajo kuljettajalta, jolla ei ole edes työpaikkaa ensi kaudeksi. Joutui vaihtamaan alussa kovalle renkaalle, mutta teki hyvää työtä hilaten itseään ylöspäin. Jos olisi päässyt hieman aiemmin Romain Grosjeanista ohi, mahdollisuudet olisivat olleet vielä parempaan. Yhdeksäntenä maaliin ensimmäisen kierroksen varikkopysähdyksen jälkeen on kuitenkin Renaultin autolla hatunnoston arvoinen suoritus.

Tuukka Hyttinen: Alex Albon. Nuori brittiläis-thaimaalainen kuskilupaus osoitti taas, miksi Red Bull teki oikean ratkaisun luottaessaan häneen Pierre Gaslyn sijaan. Kuudes sija on komea saavutus Singaporessa. Tulos olisi voinut olla jopa kenties parempikin ilman Mercedeksen tallikäskyä Valtteri Bottakselle hidastella Albonin edellä ennen Lewis Hamiltonin varikkostoppia.

Nico Hülkenberg antoi vahvoja näyttöjä osaamisestaan. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Mersun taktiikkapummi. Mersun varikkomuurilla nukuttiin, ei siitä mihinkään pääse. Talli yritti kikkailla Ferrarin edelle, ja ilmeisesti toiveessa oli Singaporen vakion, turva-auton, saapuminen radalle Hopeanuolten kannalta oikeaan aikaan. Nyt niin ei käynyt, vaan oveluus napsahti kipeästi näpeille. Kuorrutteena tähän sontaläjään vielä vain pahaa mieltä aiheuttanut tallimääräys Bottakselle, niin floppi-sijoitus on taattu.

Mercedes-pomo perusteli Valtteri Bottaksen saamaa tallimääräystä Singaporen F1-kisassa – ”Olemme hänelle sen velkaa”

Juuso Koivumäki: Romain Grosjean. Ranskalaisen vauhti oli ennen turva-autoepisodeja aivan surkeaa verrattuna tallikaveriin. Lisäksi ajoi todella tökerösti kolaritilanteessa, joka johti ensimmäiseen turva-autoon ja George Russellin keskeytykseen.

Tuukka Hyttinen: Mercedes. Saksalaistalli oli lähellä pilata kokonaistuloksensa kehnolla reagoinnilla vastustajien undercut-taktiikkaan. Lopulta Toto Wolffille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin avittaa Hamiltonia käskemällä Bottasta tukkimaan Albonin latua radalla. Taktiikkatunaroinnin lisäksi Mercedeksen vauhti oli muutoinkin varsin vaaratonta Ferrariin verrattuna. Parantamisen varaa löytyisi pitkästä aikaa hallitsevalla mestaritallilla.

FLOP #2

Juuso Taipale: Romain Grosjean. KAIKKI yllättyivät ranskalaisen jatkosopimuksesta. Singaporen jälkeen saa esittää aiheellisesti, millä ansioilla hän saa jatkaa tallissa? Jälleen kerran täysin vihkoon mennyt viikonloppu, ja varikolla hän yritti vielä opastaa nuorempaa Russellia tilanteessa, jossa hän oli väärässä.

F1-kuski näreissään kolaroinnistaan, lyttäsi toisen osapuolen teorian: ”Olen katsonut videota viimeisen tunnin”

Juuso Koivumäki: Mercedeksen taktiikka. Mercedes sähelsi tänään Hamiltonin mahdollisuudet palkintopallille totaalisesti. Ilman Bottaksen tiimityötä brittikuljettaja olisi valahtanut kuudenneksi Alboninkin taakse. Harvinainen virhe Mercedekselle.

Tuukka Hyttinen: Romain Grosjean. Ranskalaiskuski kiitti Haasia monien yllätykseksi tulleesta jatkosopimuksestaan mokaamalla rankasti radalla jälleen kerran kesken kisan. Miehen toistuva kolarointi antaa epäilijöille entistä enemmän paukkuja. Tekikö Haas virheen luottaessaan vielä kerran Grosjeaniin? Patonkimaan kuskin on parempi skarpata nopeasti.

Haasille ja Romain Grosejanille viikonloppu oli taas surkea. Kuva: Getty Images

FLOP #3

Juuso Taipale: Haas. Jos oli vaikeaa Grosjeanilla, niin risuja pitää antaa koko tiimille. Tämän kauden auton kehitystyössä on menty katastrofaalisella tavalla pieleen. Kuljettajat tippuivat jälleen kuin kivet kilpailun loppuhetkillä, ja käsissä olleet pisteet vaihtuivat sijoihin ynnä muut.

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Daniil Kvjat antoi palautetta kisan jälkeen Räikköselle, ja täysin aiheesta. Pujottelukeppinä turva-auton jälkeen ollut suomalainen käänsi aloittelijamaisesti suoraan Kvjatin eteen ykkösmutkassa aiheuttaen oman keskeytyksensä. Vaikka Toro Rosso -kuski tuli mutkaan vauhdilla ja yllättäen, saa maailmanmestari ottaa tilanteesta syyn niskoilleen.

”Hän yritti tappaa minut” – Kimi Räikkösen kanssa kolaroineelta venäläiskuskilta hurja sanavalinta yhteenosumasta

Tuukka Hyttinen: Kimi Räikkönen. Vaikka perjantain teknisille vioille Räikkönen ei voinutkaan mitään, järjesti suomalaiskonkari oman keskeytyksensä sunnuntain kisassa aivan itse. Kisaviikonlopusta ei jäänyt juuri mitään käteen, eikä siitä voi pahemmin muita syyttää.

Seuraavaksi vuorossa on Venäjän GP!

Kuva: Getty Images