SuomiF1 listaa Unkarin GP:n topit ja flopit: Mersun taktiikkapeli vailla vertaa, huippulupaus nosti päätään

© Kuva: Getty Images

Unkarin GP oli Lewis Hamiltonin voimannäyttö. Hallitsevan maailmanmestarin väkevä ajo varikkokäynnin jälkeen nosti miehen voittoon ohi Max Verstappenin, tarjoten formulafaneille jännittävän takaa-ajon. Samaan aikaan suomalaisittain kilpailu sujui kahtiajakoisesti

SuomiF1 arvioi totuttuun tyyliin viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Unkarin GP:n jälkeen

Kuuntele Paalupaikka-podcastin uusin jakso: Miksi Lewis Hamiltonia vihataan, vaihtavatko Verstappen ja Vettel paikkoja?

TOP #1

Juuso Taipale: Mercedeksen taktiikkaosasto. Lewis Hamilton ajoi voittoon radalla, mutta kilpailun todelliset voitontekijät löytyivät varikolta. Vaikka insinöörien ja muiden propellipäiden osuutta lajissa kritisoidaan ajoittain voimakkaasti, tarjosivat he tällä kertaa kilpailuun lisämausteen, josta se tullaan muistamaan. Tämä oli tiimivoitto jos mikä.

Lewis Hamilton pyysi talliltaan anteeksi Unkarin F1-kisan voiton jälkeen

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton ja Mercedes. Hallitsevalta maailmanmestarilta mykistävä esitys Hungaroringillä. Toki ajoi Max Verstappenin 20 sekunnin etumatkan kiinni tuoreella keskikovalla renkaalla, kun Verstappenilla oli kulunut kova rengas, mutta ei siihen olisi välttämättä kukaan muu pystynyt. Hamilton on todistanut olevansa sarjan selvä ykköskuljettaja.

Hamiltonin voitosta kiitos kuuluu myös Mersun luomalle taktiikalle. Tallilla oli rohkeutta ottaa brittikuljettaja sisään vielä, vaikka kisaa ei ollut jäljellä kuin vajaat 20 kierrosta. Tallin laskelmat osuivat kuitenkin täydellisesti nappiin.

Tuukka Hyttinen:  Lewis Hamilton. Jälleen kerran ilmiömäinen suoritus hallitsevalta maailmanmestarilta. Britillä oli korkea vuori kiivettävänään Max Verstappenin haastossa, mutta mies onnistui siinä komeasti Mercedeksen onnistuneen strategian avulla.

Unkarin GP:n voittaja ja voitontekijät. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Carlos Sainz. Toinen peräkkäinen vitossija on äärimmäisen kova saavutus espanjalaiselta, nyt taakse jäi puhtaasti ajamalla toinen Red Bull. Harmittavasti Sainz ei saa tällä hetkellä ansaitsemaansa hehkutusta. McLarenilla miehen arvo kuitenkin ymmärretään. Talli pestasi erinomaisen korvaajan Fernando Alonsolle.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Ei jäänyt huonolle toiseksi. Uran ensimmäinen paalupaikka ja teki kisassa myös kaikkensa kärkipaikan pitämiseksi, mutta Mercedes ja Hamilton olivat vain tällä kerralla napsun parempia.

Verstappen on ottanut valtavia kehitysaskeleita kauden aikana. Jos hän ei MM-taistoon enää ehdi tämän kauden aikana, hollantilainen on sitä totisesti ensi kaudella.

Tuukka Hyttinen: Mercedes. Saksalaistallin strategiamiehistö ansaitsisi Unkarin kisan tempustaan mojovan kesälomabonuksen tileilleen. Hamiltonin kutsuminen toiselle pysähdykselle pehmeämpien renkaiden vaihtoon oli uskalias taktiikka, mutta se tehtiin juuri oikealla hetkellä. Ruutulipun jälkeen ratkaisu näytti vähemmän uhkapeliltä ja enemmän nerokkaalta reagoinnilta kilpailun kuvaan.

TOP #3

Juuso Taipale: George Russell. Williamsin tulokaskuljettaja teki yhden Unkarin GP:n aika-ajojen suurimmista tempuista  16. sijoitus Q1-osiossa ja karsiutuminen vain hiuksenhienolla erolla ei olisi millään muulla tallilla mikään meriitti, mutta Williamsin kalustolla päänahkojen napsiminen on tällä hetkellä hatunnoston arvoinen suoritus. Russellin vahvat näytöt jatkuivat myös itse kilpailussa. Vaikka Robert Kubica toikin tallin toistaiseksi ainoan MM-pisteen, on Russell ollut selvästi tallin parempi kuljettaja läpi kauden. Unkarissa hän ei jättänyt tätä epäselväksi.

Toto Wolff huippulupauksen nostamisesta talliin: ”Mercedeksellä ei ole mahdollisuutta opetella”

Juuso Koivumäki: George Russell ja Williams. Williamsin tulokaskuski oli järjestämässä jättipaukkua ensimmäisessä aika-ajossa. Jatkopaikka jäi käsittämättömän lähelle, mutta hienointa oli se, että Williams pystyi tosissaan ensimmäistä kertaa taistelemaan keskikastin kanssa. Russell pyyhkii tallikaverillaan Robert Kubicalla lattiaa joka viikonloppu. 21-vuotiaalla Mercedeksen juniorilla on edessään kirkas tulevaisuus F1:ssä.

Tuukka Hyttinen: Kimi Räikkönen. Suomalaiskonkarin seitsemäs sija on vakuuttava suoritus tiukan kestikastin kilpailun keskellä. Räikkönen ylsi jälleen pisteille tallitoveri Giovinazzin tuskaillessa letkan häntäpäässä, mikä alleviivaa jälleen suomalaisen ylivoimaisuutta kollegaansa nähden.

Kimi Räikkönen paljasti C Morelle kesälomasuunnitelmansa – ”Ekana mennään Baariin, jos ymmärrät”

Taattua Kimi Räikköstä! Tallijohto ylisti upeasti ajanutta suomalaista, Jäämieheltä tutun viileä kuittaus

George Russellin suoritus ansaitsee kunniaa. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Antonio Giovinazzi. Samalla kun tallikaveri Kimi Räikkönen kasvatti jälleen tallin pistetiliä mukavalla potilla, ajeli Giovinazzi varjojen mailla. Italialasen tulostaso ei vain yksinkertaisesti riitä tällä hetkellä mihinkään. Yksi alkukauden suurimmista pettymyksistä esitti jälleen surkean esityksen.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Kaksi lukkojarrutusta ensimmäisissä mutkissa, minkä jälkeen menetti paikkansa paikkansa Lewis Hamiltonille. Pari kolhua samalla, mitkä pilasivat kisan lopullisesti, mutta omat ajovirheet johtivat siihen.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Avauskierroksen tunarointi ei tehnyt nastolalaisen osakkeille hyvää. Mercedes tekee ratkaisunsa suomalaisen jatkosta tallissa kesätauolla, jota ennen Bottas onnistui ajamaan kaksi epäonnistunutta kisaa. Saksassa sadekelillä sattunut ulosajo voidaan laittaa vielä epäonnen piikkiin, mutta Unkarin lähdön lukkojarrutukset ja keulan ruttaaminen olivat täysin Bottaksen omia virheitä.

Valtteri Bottakselta rauhoittava analyysi jatkosopimustilanteestaan C Moren haastattelussa

FLOP #2

Juuso Taipale: Haas. Surkeaa oli meno myös amerikkalaistallilla. Tallin paletti on tällä hetkellä täysin sekaisin. Kun edes oma joukko ei ymmärrä tämän kauden autoa, ollaan jossain epäonnistuttu pahasti.

Juuso Koivumäki: Robert Kubica. Ei ole puolalaisesta enää F1-kuljettajaksi. Tallikaveri George Russell haastoi tosissaan muita keskikastin autoja, mutta Kubica oli selvä viimeinen. Williams etsinee uuden kuljettajan ensi kaudelle mahdollisimman nopeasti.

Tuukka Hyttinen: Haas. Amerikkalaistalli alkaa haastaa jo Williamsia F1-sarjan onnettomimmasta räpeltäjäryhmästä. Jenkkien kisavauhti oli Hungaroringilla taas tiessään, eikä viikonlopusta jäänyt käteen pistettäkään. Positiivisia puolia tallin kauden avauspuolikkaasta on vaikea löytää.

Ei kehuja Haasille, tälläkään kertaa. Kuva: Getty Images

FLOP #3

Juuso Taipale: Lance Stroll. Kanadalainen palasi omalle tasolleen Unkarissa. Saksan GP:ssä mies oli lähellä sensaatiota, Unkarissa Strollin ei tarvinnut paljoa TV-kuvissa paistatella. Vauhti oli täysin hukassa, ja jos taistoa joutuu käymään Williamsia vastaan, on jossakin vikaa. Kun tallikaveri nuiji täysin, ei se voi johtua autosta.

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Tasoero tallikaveriin on viikonlopusta toiseen aivan kammottava. Ei ole hyväksyttävää jäädä Red Bullilla McLarenin taakse, jos tallikaveri on minuutin Ferrareidenkin edellä. Gasly tulee maksamaan Red Bullille valmistajien MM-sarjan kakkospaikan. Muun muassa Kimi Räikkönen harmitteli kisan jälkeen, kun hävisi varikkopysähdyksellä sijan Gaslylle. Gaslyn vauhti on kaikilla mittareilla surkeaa, sillä Red Bullilla pitäisi ohittaa Alfa Romeo kierroksella tasaisen sijoituskamppailun sijaan.

Tuukka Hyttinen: Daniil Kvjat. Innostuiko venäläinen Saksan GP:n podiumistaan liikaa? Siltä se hitusen vaikutti, sillä päähänpistos puskea tallitoveri Albon radalta ulos ohitustaistelussa jo aivan kisan alussa oli täysin tarpeeton temppu. Tästä mies kuulee varmasti seuraavassa palaverissa tallipomonsa kanssa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.