F1-kuljettajat ovat samaa heimoa, ja varsinkin takavuosina kuljettajat pitivät tiiviisti yhtä. Alati läsnä ollut vaara ja kuolemanpelko saivat kuljettajat kunnioittamaan toisiaan niin radalla kuin sen ulkopuolellakin.

Sarjan alkuvuosina homma oli vielä monella tasolla amatöörimäistä puuhastelua, jossa vallitsi vahvimman oikeus. Kuljettajat eivät omanneet juuri lainkaan valtaa päätöksenteossa, vaikka panoksina oli hurjimmillaan heidän henki.

[readmore from=”historia”]

Tätä epäkohtaa vastaan F1-kuljettajat perustivat oman ajajajärjestönsä 1960-luvun alkupuolella. Perustava kokous pidettiin keväällä 1961, kun F1-kuljettajat äänestivät aikansa huippukuljettajan Stirling Mossin GPDA-lyhenteen saaneen järjestön puheenjohtajaksi.

Järjestö pyrki nostamaan esille kuljettajien turvallisuuden ja oikeuden palkintorahoihin tilanteissa, joissa kisajärjestäjät ja tallit eivät olleet valmiita pelaamaan yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Seuraavien vuosikymmenten aikana sekä itse F1-sarja että myös kuskien oma järjestö tulisivat muuttumaan huomattavasti ammattimaisemmin hoidetuiksi omiksi byrokraattisiksi koneiksi, mutta vielä kauden 1961 Belgian GP:n aattona tilanne oli toinen.

Kuljettajat kokoustivat heinäpellolla loikoillen. Mukana improvisoidussa kokouksessa ovat kuvan perusteella muun muassa Moss, Jim Clark, Jack Brabham ja Bruce Mclaren.

LUE MYÖS: Kuvatoimisto makusteli melkoisella herkkupalalla: F1-legendat ihastelevat tulevan maailmanmestarin leikkiä, ikää alle vuosi – kuolema vei kolme kuvan henkilöä moottoriradalla

Motorsport Images

@MSI_Images
A picnic in the Ardennes? Not quite! This was an impromptu Grand Prix Drivers' Association meeting at the 1961 Belgian Grand Prix. Many of the stars of the day are pictured here in discussion.