SuomiF1-sivuston toimitus arvioi formula ykkösten kruununjalokiven, Monacon GP:n, tapahtumat. Tuttuun tyyliin jokainen toimittaja nosti esille kolme kehuja ja kolme haukkuja saavaa suoritusta

Lue aiempien kilpailuiden topit ja flopit täältä

TOP #1

Juuso Taipale: Niki Laudan kunnioittaminen. F1-maailma menetti yhden suurimmista legendoistaan juuri Monacon GP -viikonlopun alla. Niki Laudan ja hänen tarinansa tunsi aika moni sellainenkin jota moottoriurheilu ei muuten kiinnostaisi. Lauda oli omalla tärkeällä osallaan kasvattamassa sarjasta yhtä maailman suurimmista urheilulajeista.

Suuren surun keskellä koko F1-perhe antoi Laudalle juuri niin suuret ja ikimuistoiset jäähyväiset kuin vain sopivalta tuntui. Lukuisat eri kunnianosoitustavat kertovat miehen merkityksestä ja arvostuksesta.

Hyvää matkaa Niki Lauda taivaallisille kilparadoille.

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Taisteli itsensä viimeisellä mahdollisella vedolla paalupaikalle aika-ajossa. Kisassa pystyi pitämään Max Verstappenin takanaan ja vältti virheet täysin kuluneilla renkailla. Nappisuoritus maailmanmestarilta.

Tuukka Hyttinen: Lewis Hamilton. Upea kisaviikonloppu kokonaisuutena Hamiltonilta. Täysin virheetön suoritus jälleen kerran. Onnistui puolustamaan voittoasemaansa Verstappenin armottomalta hyökkäykseltä, vaikka renkaat olivat täysin lopussa.

Monacon GP:n voittaja Lewis Hamilton ja komea kunnianosoitus Niki Laudalle. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Carlos Sainz. Monacossako ei voi ohittaa? Carlos Sainz oli toista mieltä!

Tahmean aloituksen jälkeen Sainz on ajanut pisteille kolmessa edellisessä kilpailussa. Siinä sivussa hän on noussut keskikastin kuljettajien pistejohtajaksi. Vakuuttavaa työtä, mies ansaitsee Monacon suorituksestaan kaiken hehkutuksen.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Onko hollantilainen jo F1-sarjan paras kuski? Hollantilainen ajaa niin kypäsästi, että kyllä tässä soisi jo sen voiton Verstappenille, mutta auto ei tällä hetkellä siihen riitä. Painosti Hamiltonia koko kisan ajan ja yrittikin rohkeahkoa yritystä, mutta ylilyöntejä ei nähty. Menetti harmittavasti tallin töppäyksen takia paikan palkintopallilla.

Tuukka Hyttinen: Toro Rosso. Red Bullin piskuisena sisaratallina tunnettu italialaisjoukko ylsi parhaimpaan suoritukseensa aikoihin. Talli oli ensi kertaa historiassaan kärkikahdeksikon sisällä Monacossa.

Toro Rossolle Monaco oli täysosuma. Kuva: Getty Images

TOP #3

Juuso Taipale: Toro Rosso. Vakuuttava viikonloppu toi tallille makoisat 10 MM-pistettä Monacosta. Se on muuten jaettu kärkitulos kaikkien keskikastin tallien kanssa yhden kisan pistepotista. Kuskikaksikko esiintyi vakuuttavasti läpi viikonlopun, joten tulos oli kaiken hyvän päälle vielä täysin ansaittu.

Juuso Koivumäki: Tuomaristo. Oli hienoa nähdä, että tuomaristo puuttui tarkasti selviin estelyihin aika-ajoissa. Monacossa aika-ajo on niin tärkeä, että toisen kierroksen pilaamisesta on syytäkin rangaista. Tuomareiden linja oli myös selkeä näissä.

Tuukka Hyttinen: Pierre Gasly. Ranskalaisnuorukaisen ajo-otteet eivät ole antaneet tällä kaudella Red Bullille pahemmin syytä hymyillä, mutta Monacossa kuskilupaus onnistui hienosti. Gaslyn viides sija oli hänelle toistaiseksi paras tulos Red Bullin riveissä. Hän onnistui nappaamaan kisan mittaan myös kilpailun nopeimman kierroksen bonuksen. Mainio iltapuhde vaikealla radalla, hatunnoston arvoinen suoritus.

Pierre Gasly, toppi vai floppi? Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Pierre Gasly. Nyt tarjosi kollega oivan paikan olla eri mieltä. Gasly oli minun papereissani Monacossa kaikkea muuta kuin hyvä.

Toki ranskalainen ajoi jälleen mukavasti pisteitä, mutta suoritus oli todella heikko. Verstappen on pyyhkinyt Gaslyllä lattiaa läpi kauden, ja Monacossa turpakäräjät jatkuivat. Kuokkaan tuli sekä aika-ajoissa että itse kisassa. Gasly ei voi olla tyytyväinen suoritustasoonsa, sillä tämä ei yksinkertaisesti riitä.

Juuso Koivumäki: Ferrari. Mitäpä tähän voisi enää sanoa. Karmea taktinen moka aika-ajossa pilasi Charles Leclercin koko viikonlopun. Myös valmistajien MM-sarja karkasi viimeistään nyt Ferrarilta.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Italialaiset eivät olleet taaskaan lähelläkään Mercedeksen haastoa voitosta. Ferrari pilasi Leclercin aika-ajot onnettomilla ratkaisuillaan, eikä Vettelinkään vauhti riittänyt kolmatta sijaa korkeammalle. Alkaa hiljalleen vaikuttaa kuin Red Bull olisi syrjäyttämässä Ferrarin kovimpana MM-haastajana, jos maranellolaisten meno ei kehity.

FLOP #2

Juuso Taipale: Lance Stroll. Jotain positiivista: Stroll ei ole niin huono kuin hänestä ilkeimmillään puhutaan. Mutta eipä paljoa parempikaan.

Monacon kisaviikonloppu toi karulla tavalla ilmi Strollin vajavaisuuden F1-sarjaa ajatellen. Hän on ”ihan hyvä” kuljettaja, mutta heikkouksia löytyy liikaa. Aika-ajot eivät ole sujuneet koko uralla, ajovirheitä ja romua syntyy liikaa eivätkä tallikaveritkaan ole taipuneet miehelle omaa egoa kohottavalla tavalla.

Maksukuskin leimasta hänen on turha pyrkiä koskaan irti. Ei näillä näytöillä.

Juuso Koivumäki: Lance Stroll. Kaveri on kyllä välillä niin hukassa kuin vain voi olla. Strollia haukutaan maksukuskiksi usein ja tämä viikonloppu todisti, että aivan aiheesta. Ilman pappa-Strollin omistusta mies ei olisi lähelläkään F1-sarjaa. Surkea viikonloppu torstaista alkaen.

Tuukka Hyttinen: Charles Leclerc. Vaikka lauantain aika-ajojen tulosta ei voikaan laittaa monacolaisen piikkiin, möhli Leclerc kisansa sunnuntaina aivan itse yliaggressiivisilla ohitusyrityksillään. Kolarointi johti lopulta niin pahoihin vaurioihin, että Ferrari määräsi Leclerciä keskeyttämään. Ei aivan toivottu tulos monacolaisen kotikisasta.

Lance Strollilla riitti yritystä. Liikaakin. Kuva: Getty Images

FLOP #3

Juuso Taipale: Ferrarin pupellus. Ferrari tekee kaikkensa saadakseen formulaväen raivon partaalle, kisaviikonlopusta toiseen. Leclercin aika-ajojen pilaaminen on vain yksi jatkumo surkeiden ja tragikoomisten sattumien sarjaan. Näitä virheitä ei vain yksinkertaisesti voi sattua tuon tason tiimille, ja siksi niistä pitää sivaltaa.

Juuso Koivumäki: Mersun taktiikka. Mercedeksen taktiikka ei tällä kertaa kostautunut, mutta jollain muulla radalla olisi tullut kylmää kyytiä. Oli typerä ratkaisu vaihtaa Hamiltonille keskikova rengasseos, kun kisaa oli ajettu vasta reilut kymmenen kierrosta. Monacon ahtaat kadut pelastivat tallin tällä kertaa.

Tuukka Hyttinen: Max Verstappen. Hollantilaistähti tyri mahdollisuutensa palkintosijaan liian raivokkaalla ja malttamattomalla ajamisella. Valtteri Bottaksen kiilaaminen sivuun varikolla oli aivan turha temppu, josta tullut aikarangaistus koitui kalliiksi. Monacossa nähtiin taas sitä vanhaa Maxia, jonka yli moni oli toivonut miehen jo kasvaneen.

Seuraavana vuorossa Kanadan GP!

Liity Moottoriurheilun Olohuoneeseen Facebookissa ja kerro omat mietteesi listauksesta!

Katso MM-pistetaulukko täältä!