F1-kisaviikonloput oli viety läpi 12 vuotta ilman kuolonuhreja. Imolassa vappuna 1994 onnen päivät jäivät taakse kerrasta. Roland Ratzenbergerin F1-ura ja elämä päättyivät kauniina kevätlauantaina, ja järkyttynyt formulamaailma vaipui suruun.

Ensimmäistä kauttaan F1-sarjassa ajanut Ratzenberger menehtyi San Marinon GP:n aika-ajoissa tapahtuneessa rajussa ulosajossa. Itävaltalaisen Simtek-auto syöksyi etusiiven hajottua seinään, jättäen kuljettajan vaille mahdollisuuksia.

Imolan sysimusta vappu 1994 on syöpynyt ikuisesti kaikkien F1-fanien tietoisuuteen. Kyseistä kisaviikonloppua käsittelevän juttusarjamme toisessa osassa huomio kiinnittyy Ratzenbergeriin, jonka kohtalona on ollut jäädä seuraavana päivänä kuolleen Ayrton Sennan varjoon.

Imolan sysimustan vapun 1994 erikoisartikkelimme tämänpäiväisessä osassa muistelemme Roland Ratzenbergeriä. Lue 2016 julkaistu juttu täältä

Jutussa käydään läpi Ratzenbergerin elämä, ura, kuolemaan johtanut onnettomuus sekä FIA-pomo Max Mosleyn koskettava ele miehen muistoksi.

Lainaus jutusta:

F1-maailman vielä tasatessa hengitystään Rubens Barrichellon edellispäivän pelottavan onnettomuuden jälkimainingeissa rullasi Roland Ratzenberger Simtek-autonsa radalle. Maailma saisi pian uutta kauhisteltavaa.

Jatka juttuun tästä

*****

Ratzenberger oli Mika Salon hyvä ystävä. Kaksikko tutustui toisiinsa yhteisinä Japanin ajovuosina. Lue suomalaiskuskin muistot Ratzenbergeristä: Mika Salo muistelee Imolan surullisessa viikonlopussa menehtynyttä hyvää ystäväänsä: ”Roland lähti liian aikaisin”

Ratzenbergerin kuolema oli lopulta valitettavasti jotakuinkin ainoa asia, josta Simtek-talli muistetaan. Lue tallin surkeasta F1-tarusta täältä: F1-historiaa: Simtek ja Pacific – toinen muistetaan tragediasta, toinen koomisen surkeasta kuljettajastaan

RIP Roland Ratzenberger 4.7.1960 – 30.4.1994

Roland Ratzenberger. Kuva: Getty Images