Vappu on Suomessa suuri iloinen kansanjuhla, mutta formulamaailmalle kevätkarkelolla on ollut pari vuosikymmentä synkkä merkitys. Imolan vuoden 1994 tapahtumat eivät koskaan unohdu.

Kauden kolmas kilpailuviikonloppu oli synkkä alusta loppuun. Rubens Barrichellon vakava loukkaantuminen säikäytti perjantaina, mutta lauantaina F1-maailma järkyttyi kuoleman palattua 12 vuoden jälkeen formulavarikolle.

Ensimmäistä kauttaan F1-sarjasssa ajanut Roland Ratzenberger menehtyi lauantain aika-ajoissa. F1-väen vielä toipuessa järkytyksestä tapahtui seuraavan päivän kilpailussa kolminkertaisen maailmanmestarin Ayrton Sennan kuolemaan johtanut ulosajo.

Senna on kaikille tuttu, mutta vappuaattona kuolleen Ratzenbergerin kohtalona on ollut jäädä suuren brasilialaisen varjoon. SuomiF1-sivuston asiantuntijaa Mika Saloa hyvän ystävän menettäminen satutti.

– Roland oli hieno mies, ja hän lähti aivan liian aikaisin. Hän oli hyvä ystävä minulle, Salo muistelee itävaltalaisen kuoleman vuosipäivänä.

Salo ja Ratzenberger tutustuivat toisiinsa 1990-luvun alkuvuosina, kun he kisasivat ensiksi Englannissa ja sitten Japanissa samoissa sarjoissa.

– Asuimme yhdessä Japanissa ja teimme paljon asioita yhdessä siellä. Roland oli hyvä tyyppi kaikin puolin.

Salo muistaa kaikkien muiden lajia tuolloin seuranneiden tapaan Imolan tapahtumat.

– Seurasin kisaa television välityksellä Japanissa. Kun Senna ajoi ulos, näin heti, että nyt kävi pahasti, Salo toteaa.

F1-sarja joutui Imolan tapahtumien jälkeen hetkelliseen kaaokseen, ja välittömästi kiristettyjen turvatoimien voidaan katsoa pelastaneen myöhemmin lukuisten kuljettajien hengen.

Mitä kuljettaja sitten ajattelee tragedian hetkellä? Salo avaa kilpakuljettajan mielenmaisemaa.

– Kaikki me kuljettajat tiedämme tämän lajin vaarat. Kun kypärän laittaa päähän, niin kaikki ajatukset häviävät.