SuomiF1-sivuston toimitus seurasi formulakauden 2019 avausviikonloppua tarkasti. Iloisiin suomalaistunnelmiin päättyneen Australian GP:n taiston jo hälvettyä on aika nostaa esiin suorituksia, joissa riittää hurraamista ja kritisoimista.

Aika-ajojen jälkeen koottu lista muuttui hieman sunnuntaina. Suomalaisittain lista on mukavaa luettavaa.

TOP #1

[readmore from=”bottas valtteri”]

Juuso Taipale: Valtteri Bottas. Kuka muu muka? Ylivoimaisin esitys vuosiin tuotti suomalaiselle hartaasti odotetun voiton. Kisan jälkeiset kommentit kertovat melkoisen apinan putoamisesta selästä.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Perusteluita tuskin Bottaksen valitseminen ykköseksi kaipaa. Loistava startti ja sen jälkeen hallitsi kisaa kärjestä eikä antanut muille mahdollisuuksia.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Väkevä, voimakas ja miehekäs suoritus, joka laittoi epäilijöille jauhot suuhun. Parempaa avausta kauteen Bottas ei olisi voinut saadakaan. Toivottavasti tätä nähdään lisää.

”Kaikille joita asia koskee, haistakaa v*ttu!” Valtteri Bottakselta raju avautuminen voiton jälkeen

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtteri Bottas aloitti kauden upeasti. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Max Verstappen (+ Honda). On vaikea sanoa, kumpaa osapuolta on enemmän kiittäminen hienosta kolmannesta sijasta. Mutta Ferrarin päihittäminen puhtaasti ajamalla osoittaa Red Bull -auton numero 33 olevan tänä vuonna kova pala lyötäväksi.

Huomioitavaa on myös, että Verstappen laittoi Hamiltonin ahtaalle. Onko RB todella näin lähellä Hopeanuolta?

Juuso Koivumäki: Nico Hülkenberg. Nousi lähdössä kolme sijaa loistavasti ilman haavereita ja pääsi vielä keskeyttäneen Romain Grosjeanin ohi myöhemmin. Vuodet ja voimasuhteet vaihtuvat, mutta Hülkenberg on takuuvarmasti seitsemäs.

Tuukka Hyttinen: Max Verstappen. Red Bull -pilotti osoitti heti alkuunsa kykenevänsä Sebastian Vettelin päihittämiseen ja haastavansa tosissaan mestaruudesta.

TOP #3

Juuso Taipale: Kevin Magnussen. Tanskalainen ajoi suuren yleisön katseilta piilossa erittäin onnistuneen kisaviikonlopun. Tulosta tuli sekä aika-ajoissa että kisassa

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Tällaisia otteita Verstappenin on esitettävä, jos mies haluaa taistella mestaruudesta. Osoitti lähdössä kypsyyttä eikä höntyillyt, vaikka menetti sijoituksen hetkellisesti Charles Leclercille.

Myöhemmässä vaiheessa varikkopysähdyksen jälkeen lähti jahtaamaan aggressiivisesti Vetteliä, mikä päättyi hallittuun ohitukseen. Lopussa Lewis Hamiltonin perässä ajovirhe, joka tuskin kuitenkaan maksoi kakkossijaa tänään.

Tuukka Hyttinen: Kevin Magnussen. Tanskalaiskuski nappasi tallilleen hyvän pistepotin ja kuittasi samalla Haasin viime vuoden Melbournen painajaisen.

FLOP #1

Juuso Taipale: Ferrari. Miten talli pystyikin esittämään näin heikon suorituksen talvitestien vireen jälkeen? Mercedes karkasi maisemaan, mutta Red Bullille häviämnen on valtava epäonnistuminen.

Tämä viesti kertoo kaiken Ferrarin ja Sebastian Vettelin mahalaskusta

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Surkea esitys ranskalaiskuskilta. Aika-ajo meni tallin piikkiin, mutta radalla ei näyttänyt sellaista ahneutta kuin pitäisi. Pisteittä jääminen todellinen pettymys.

Vaikka ohittaminen Albert Parkilla on vaikeaa, olisi pitänyt pystyä kuitata sijoitus takaisin Toro Rosson Daniil Kvjatilta. Varsinkin, kun tallikaveri pystyi ohittamaan Vettelin ja Ferrarin jopa helposti.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Vaikka puheet ovat olleet kovia ja vauhti näytti vahvalta vielä Barcelonassa, näkyivät italialaisten vaikeudet karusti Australiassa. Kausi on vasta aivan alussa, mutta juuri tällä hetkellä maranellolaiset eivät näytä valmiilta viemään mestaruutta Mercedekseltä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ferrarilta odotettiin enemmän. Kuva: Getty Images

FLOP #2

Juuso Taipale: Haasin moka. Virheitä tekevät kaikki, mutta niitä toistavat typerykset. Romain Grosjean menetti jälleen kerran huippusijoituksen Australiassa tallin varikkostoppimokan seurauksena. Keskikastin taistossa jokainen talli tarvitsee kaikki liikenevät pisteet.

Lisäksi minä pistin Grossun listalleni toimituksen TOP10-veikkauksessa. Tämä tulos oli kivulias potku munilleni.

Juuso Koivumäki: Ferrari. Suuria uudistuksia ja suuret odotukset, mutta lopputulos pannukakku. Näyttäisi tällä hetkellä taistelevan viimeisestä palkintopallisijasta Red Bullia vastaan ennemmin kuin mestaruudesta Mercedestä vastaan.

Katsotaan muutama kisa kuitenkin ennen kuin tehdään liian syviä päätelmiä maranellolaisten suorituskyvystä. Australiassa meno oli kuitenkin surkeaa.

Tuukka Hyttinen: Daniel Ricciardo. Sarjan kolmanneksi parhaiten palkatun kuskin kotikisaviikonloppu oli oikeastaan täysin mitäänsanomaton. Ricciardo myönsi jo lauantaina, ettei saanut autostaan sataaprosenttia irti. Siltä se keskeytykseen päättyneessä kisassa näyttikin.

FLOP #3

Juuso Taipale: Pierre Gasly. Kaikin puolin surkea suoritus tallikaveriin verrattaessa. Lauantain tulos oli tiimin aiheuttama, mutta kilpailuun Gasly lähti valmiiksi lyötynä miehenä. Taistelutahto puuttui täysin, eikä pisteittä jääminen anna aihetta suosionosoituksiin.

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Ehkä hieman brutaalia nostaa Ricciardo flopiksi, mutta sellainen hänen kisansa oli. Ei varsinaisesti tehnyt virhettä, vaan yritti väistää edellä ajanutta Sergio Pereziä, joka oli selvästi hitaampi lähdössä. Harmittavasti osui kaivoon ja etusiipi hajalle, minkä jälkeen kisa oli käytännössä ohi. Suuri pettymys kotiyleisön edessä.

Formulatähti latasi toimittajalle rajun kommentin F1-varikolla: ”Laita se v*tun turpa kiinni”

Tuukka Hyttinen: Pierre Gasly. Ranskalaisnuorukaiselta odotetaan Red Bullilla paljon. Paljon enemmän kuin F1-sarjasta jo kahdesti ulos potkitun Toro Rosson venäläiskuskin Kvjatin ohittamaksi joutumista. Rataesityksiä olisi parannettava nopeasti, jos tallin luottamuksesta haluaa pitää kiinni.

Pierre Gaslyn suoritus Australiassa oli pettymys. Getty Images