F1-maailman sponsorisopimuksissa liikkuvat hurjat rahasummat. Kun kyse ei ole taskurahoista, luulisi tallien olevan erityisen tarkkaavaisia sopimusneuvotteluissa.

Aina näin ei valitettavasti ole. F1-varikolla ihmetystä on herättänyt Red Bullin yhteistyösopimus hämärältä vaikuttavan kryptovaluutan kanssa. Takavuosilta muistetaan surullisenkuuluisa Arrowsin kokema ”nigerialaishuijaus”, jonka seurauksena koko talli kaatui. Lue lisää erikoisesta episodista täältä.

Arvostettu F1-toimittaja ja kulissien takaisista asioista hyvin perillä oleva Dieter Rencken muistelee RaceFans-sivustolla muutaman vuoden takaista episodia, jossa talli oli joutua pahasti höynäytetyksi.

Rencken avaa artikkelissaan formulamaailman neuvotteluiden taktiikkaa ja aikajanaa. Hän kertoo sponsorisopimusten syntyvän usein pitkien ja paikoin puuduttavien neuvottelujen jälkeen, kun molemmat osapuolet pyrkivät maksimoimaan omaa etuaan.

Jutussaan Rencken kertoo yhden anekdootin, joka toimii muistutuksena myös siviilielämään: raha-asioissa tulee aina olla tarkkana.

Kaiken piti olla selvää, kunnes välittäjä ryhtyi vaatimaan itselleen lisäpalkkiota ennen asian viemistä eteenpäin.

Kauden 2012 Kanadan GP:n yhteydessä eräs taho lähestyi useampaa tallia kertoen toimivansa välittäjänä erään suuren amerikkalaisyrityksen puolesta. Useampi talli hylkäsi tarjouksen, mutta eräs jatkoi neuvotteluja pitkälle loppuvuoteen.

Välittäjän kanssa oltiin päästy sopimukseen rahakkaasta ja useampivuotisesta sopimuksesta, jossa talli tarjoaisi sadan miljoonan dollarin panostusta vastaan yhtiölle suuren näkyvyyden tallin nimessä, autossa ja kuljettajien ajoasuissa. Yhtiön punaiset logot tulisivat saamaan näkyvät paikat auton sivuponttooneissa, ilmanottoaukossa ja etusiivessä.

Kaiken piti olla selvää, kunnes välittäjä ryhtyi vaatimaan itselleen lisäpalkkiota ennen asian viemistä eteenpäin yhtiölle.

Vasta tässä vaiheessa F1-tallin hälytyskellot alkoivat soida. Yhteydenotto amerikkalaisyritykseen paljasti, ettei sillä ollut mitään intressejä syytää rahaa F1-karkeloihin.

[readmore from=”historia”]

F1-talli oli joutunut huijatuksi, mutta onneksi se ei ollut vielä maksanut välittäjälle mitään. Takaisku oli silti raju, sillä lyhyessä ajassa sponsoririntamalta ei löytynyt enää rahakasta paikkaajaa.

Mikä talli sitten oli kyseessä? Rencken kehoittaa tarkastelemaan kauden 2013 avauskisan voittajaa ja huomioimaan autossa olevat punaiset värit aiemmin jutussa mainituissa kohdissa.

Tuota autoa ajoi Lotuksen Kimi Räikkönen.

Tallin tarina on tuttu kaikille F1-faneille. Pahoihin talousvaikeuksiin ajautunut talli ei pystynyt maksamaan Räikköselle kaikkia hänen saataviaan, ja suomalainen päätti jättää tallin taakseen selkäleikkaukseen vedoten ennen kauden päättymistä.

Mitä olisikaan tapahtunut, jos Lotus ei olisi haksahtanut sponsorivedätykseen?

LUE LISÄÄ ERIKOISARTIKKELEITA TÄÄLTÄ!