Suomalaiset ovat saaneet nauttia formulahurmasta ja menestyksestä jo niin monta vuosikymmentä, että alamme pitämään lajia pahimmillaan itsestäänselvyytenä. Asiat eivät ole aina olleet hyvin.

Suomalaisen F1-perinteen ensiaskeleet on hyvin dokumentoitu. Leo Kinnusen ensiyritykset formula ykkösissä kaudella 1974 eivät tuottaneet menestystä, mutta lajin suomalainen kantaisä oli omalta tärkeältä osaltaan raivaamassa tietä seuraaville sinivalkoisille F1-yrittäjille.

Kinnusen jälkeen kesti muutama vuosi ennen kuin Mikko Kozarowitzky ja muuan Keke Rosberg ilmestyivät F1-varikolle. Ensimmäisen kohtaloksi koitui karsiutuminen jokaisesta kilpailusta, toisen tarinan F1-maailman huipulle tunnemme.

Helpolla Rosberg ei menestykseen noussut.

Takarivin kalustolla F1-karkeloihin pyrkinyt Rosberg sai olla tyytyväinen päästessään edes karsinnoista itse kisaan, ruutulipun näkemisestä puhumattakaan.

Kaudet 1978 ja 1979 olivat sujuneet vailla menestystä. Takarivin kalustolla F1-karkeloihin pyrkinyt Rosberg sai olla tyytyväinen päästessään edes karsinnoista itse kisaan, ruutulipun näkemisestä puhumattakaan. Pistesijat olivat silkkaa utopiaa.

TOP10: KAIKKIEN AIKOJEN SUOMALAISET MOOTTORIURHEILIJAT

Rosbergin lahjakkuus tiedettiin, ja kaudeksi 1980 tarjolla oli lupauksia paremmasta suomalaisen päästessä Fittipaldi-tallin palkkalistoille. Kyseessä oli sentään paperilla kohtalainen talli, joskin nopeasti kävi selväksi, ettei tämä pitänyt paikkaansa.

Entisen maailmanmestarin Emerson Fittipaldin ja hänen veljensä Wilsonin unelmana oli luoda brasilialainen supertalli. Suuri haave ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

[readmore from=”historia”]

Kausilla 1975-1979 Copersucar-nimellä tunnettu talli ei koskaan lähtenyt nousuun, vaan vuosien taaperrus romutti Emersonin maineen ja tallin talouden. Copersucarin vetäydyttyä tallin rahoittajan roolista otti talli käyttöönsä Fittipaldin klaanin nimen.

Emerson Fittipaldin rinnalle toiseen autoon pestattiin suomalainen Rosberg. Keke odotti kaudesta menestyksekästä, mutta suomalainen media eli tuolloin valitettavan negatiivista aikakautta. Rosbergin aiempien vuosien tulokset yhdsitettynä vahvan itseluottamuksen karsastukseen saivat paikallisen median lyömään räikeästi yli.

Rosberg sai kostonsa jo kauden avauskisassa Argentiinassa, joka ajettiin jo 13. päivä tammikuuta.

Aika-ajoissa suomalainen ajoi oman autonsa hienosti ruutuun 13, Fittipaldin selviydyttyä viimeisenä miehenä itse kisaan ja ruutuun 26. Kilpailussa tärähti.

Rosberg ajoi hurjan kuumissa olosuhteissa vahvasti, ja onnettaren ollessa suosiollinen toi hän autonsa upeasti maaliin kolmantena Alan Jonesin ja Nelson Piquetin vanavedessä.

Hetken aikaa Rosbergin ja Fittipaldin yhteinen tulevaisuus näytti valoisalta.

Copersucar oli saavuttanut viidessä kaudessa yhden podiumin. Rosberg toi Fittipaldille sellaisen jo sen ensimmäisessä kisassa. Se tulisi jäämään myös tallin ainoaksi tähtihetkeksi, mutta hetken aikaa Rosbergin ja Fittipaldin yhteinen tulevaisuus näytti valoisalta.

Saavutus oli toki hieno tallille, mutta ennen kaikkea Rosbergin sijoitus oli merkittävä Suomelle. Kyseessä oli paitsi ensimmäinen suomalainen podiumi, myös ylipäätään ensimmäiset pisteet suomalaiselle kuljettajalle.

Ensivoittoa ja maailmanmestaruutta saatiin odottaa vielä ikimuistoiseen kauteen 1982 saakka, mutta tammikuun 13. päivä vuonna 1980 Keke Rosberg saavutti erittäin tärkeän virstanpylvään suomalaisessa moottoriurheiluhistoriassa.

Klisettä käyttäen ei ole väärin sanoa, että Keke ajoi Suomen maailmankartalle.

LUE LISÄÄ HISTORIIKKEJA TÄÄLTÄ!