Herkkua arkistojen kätköistä: Keke Rosbergin testaama kuusipyöräinen F1-auto vauhdissa!

© Kuva: Getty Images

F1-autot on totuttu näkemään nelipyöräisinä, mutta tallit kokeilivat takavuosina radikaalimpia ratkaisuja. Yksi yrittäjistä oli Williams.

Tyrrellin legendaarinen P34 on ainoa F1-kisassa nähty kuusipyöräinen auto. Neljällä pienellä eturenkaalla varustettu kilpuri pystyi jopa nappaamaan yhden osakilpailuvoiton 1976, ennen kuin rengasmerkki Goodyearin mielenkiinto erikoisrenkaiden kehitys- ja valmistustyöhön lopetti.

Useamman renkaan tarjoamat mahdollisuudet eivät kuitenkaan jääneet huomiomatta. Eturenkaiden määrän lisäämisen sijasta muut yrittäjät hakivat lisää pitoa ja vetovoimaa moottorista nostamalla takapään renkaiden määrää.

Williams kehitti omaa kuusipyöräistä konseptiautoaan 1980-luvun alkuvuosina, ja sitä pääsi testaamaan myös tallissa tuolloin ajanut Keke Rosberg. Talli haki lisärenkailla parempia aerodynaamisia ominaisuuksia, paremman pidon sijasta.

Tulokset olivat lupaavia, mutta ennen kuin auto ehti tehdä kisadebyyttinsä, puuttui FIA peliin.

Kattojärjestö linjasi auton olevan nelivetoinen, mikä oli säännöissä kielletty konsepti. Williams protestoi päätöstä vastaan, mutta lopullinen tuomio koetti FIA:n määrätessä F1-autojen rengasmääräksi neljä.

Tyrrellin P34 jää siis historiaan omana kummajaisenaan, mutta onneksi Williams ei hylännyt projektiaan täysin. Kuusipyöräisellä autolla ajetaan edelleen näytösajoja.

Alla olevalla videolla Rosbergin aikoihin tallin testikuskina toiminut Jonathan Palmer esittelee FW08-mallin kuusipyöräistä versiota vuoden 1994 Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.