Mukava pistepotti ei hämännyt – tämä kisa sai McLaren-johdon kauhistumaan

© Kuva: Getty Images

McLarenin pettymyksentäyteinen vuosi oli mollivoittoinen. Kausi kääntyi mukavan alun jälkeen rajuun syöksyyn jo hyvissä ajoin kautta.

Renault-moottoreihin vaihtanut McLaren puhkui ennen kauden alkua itseluottamusta. Samat voimanlähteet Red Bullin kanssa saanut brittitalli asetti tavoitteekseen vähintään saman kuin energiajuomatalli, mutta toisin kävi.

Siinä missä Red Bull kykeni nappaamaan kauden aikana neljä voittoa ja 419 MM-pistettä, sai McLaren kasaan vaivaiset 62 pistettä jääden tyystin ilman palkintokorokesijoituksia.

McLarenin vauhti oli hyvää vielä alkukaudesta. Viisi ensimmäistä kisaa tuottivat 40 pistettä, mutta sitten pistetahti tyrehtyi lähes täysin. Kauden kuudesta viimeisestä kisasta talli sai vain neljä pistettä.

Tallin johdossa alkukauden tahdin muuttuminen tiedettiin jo ennen suurta yleisöä. Silmiä avaava kokemus koettiin jo kauden toisessa osakilpailussa Bahrainissa, jossa Fernando Alonso ja Stoffel Vandoorne toivat tallille kymmenen pistettä.

Tuplapistesijoituksesta huolimatta tallin operatiivisten asioiden johtaja Simon Roberts kertoi Autosportille tallin järkyttyneen auton suorituskyvyttömyydestä. Bahrainin piti olla ennakkoon yksi autolle parhaiten sopivimmista radoista, mutta vauhdin puolesta talli ei ollut lähelläkään edes keskikastin kärkeä.

– Bahrainissa koimme tylyn herätyksen. Sen jälkeen jouduimme tarkastaman tallin sisäisesti, onko jokin asia autossa pielessä, vai oliko kyseessä vain yksi epäonnistunut suoritus, Roberts muistelee.

Tallin kauhistukseksi MCL33-auton suunnittelussa havaittiin virhe, joka teki siitä epävakaan mutkissa sekä tuotti aivan liian suuren ilmanvastustuksen suorille. Tulevat päivitysosat oli jo suunniteltu, joten ne eivät poistaneet pääsyyllistä.

Kehitystyö tämän ja ensi kauden autojen suhteen täytyi suunnitella uusiksi ongelman myötä. Tämän kauden epäonnistumisen myötä usea tallin johtohenkilö sai lähteä, nimekkäimpänä tallipomo Eric Boullier.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale