McLaren-pomon rehellinen analyysi – tämä on syynä mahtitallin romahdukseen

© Kuva: Getty Images

McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown myöntää brittitallin ajautuneen suureen kriisiin voitottoman ajanjaksonsa aikana. Tallipomo näkee nykyisen taaperruksen alkaneen jo vuosia sitten.

McLaren juhli voittoa edellisen kerran kauden 2012 päätösosakilpailussa. Edellisin kuljettajien MM-titteli on vuodelta 2008 ja valmistajien mestaruus peräti 20 vuoden takaa.

McLaren sijoittui tänä vuonna valmistajien sarjassa kuudenneksi, mutta vauhti ei riittänyt lähellekään kärkipäätä.

– Ongelmamme alkoivat jo viisi vuotta sitten. Tämä vuosi oli seurausta siitä, Brown paljastaa F1-sarjalle antamassaan haastattelussa.

Tallin johtoportaassa on käynyt kova muuttoliike kumpaankin suuntaan. Brown itse astui tallin johtoon vuonna 2016. Lähteä ovat saaneet muun muassa Ron Dennis ja Eric Boullier.

– Meiltä on puuttunut vahva ja yhdenmukainen johtoporras. En halua kuitenkaan osoittaa ketään yksittäistä henkilöä tästä. Kärsimme laaja-alaisesta näkökannan puutteesta, ja tallin sisällä tapahtui kaikkea kilvanajamiseen liittymättömiä asioita. Ihmisiä tuli ja meni, eikä kenelläkään ollut vastuuta tallin tilanteesta, Brown analysoi.

Brownin mukaan sekasortoinen tila kulminoitui surkeaan viime kauteen. Sen johdosta tallissa on herätty nyt tilanteeseen.

– Tallimme on täynnä lahjakkaita yksilöitä, jotka eivät ole unohtaneet kuinka voitetaan. Emme ole tarjonneet heille siihen sopivia rakenteita. Se asia korjataan nyt.