Fernando Alonson komeaa F1-uraa tulee aina varjostamaan miehen käytös kilpa-auton ulkopuolella. Ei voi olla sattumaa, että espanjalainen liitetään oleellisena osana kahteen F1-historian suurimpaan skandaaliin.

Kiistatta lajin historian törkein temppu on Singaporen GP:n 2008 touhu, jonka avulla Alonso ajatettiin kilpailun voittoon. Lue tuosta mätäpaiseesta täältä.

Muistatko tämän F1-skandaalin? ”Mätäpaise, iljettävin Fernando Alonson voitoista”

Mutta suuren skandaalin keskiöön Alonso oli päätynyt jo edellisenä vuonna. Tuolloin hän oli avainasemassa vyyhdissä, jonka seurauksena McLaren tuomittiin jättimäisiin korvauksiin.

Mitä oikein tapahtui? Hakekaa lisää kahvia ja istuutukaa alas, tästä jutusta ei juonenkäänteitä puutu!

Alkutekijä Ferrarilla

Ensiksi meidän täytyy matkustaa Ferrarin päämajaan Maranelloon, jossa talvitauolla 2007 tehtaan käytäviä lompsi vihainen mies.

Nigel Stepney oli toiminut vuosia Michael Schumacherin aikakauden yhtenä tärkeimmistä käytännön tason henkilöistä. Päämekaanikkona hän vastasi siitä, että Ferrarin varikkohenkilökunnasta tuli koko varikon täydellisin ryhmä. Myöhemmin hän teki upeaa jälkeä lisäksi testitiimin johtajana.

Stepney alkoi hautoa kostoa.

Mutta Schumacherin lähdön myötä tuo ”unelmajoukko” alkoi hajota. Stepney koki ansaitsevansa suuremman roolin. Ja jos Ferrari ei sitä hänelle tarjoaisi, olisi hän valmis etsimään uusia haasteita myös muualta.

Ylennystä ei kuulunut, mutta sopimus tallin kanssa kuitenkin piti. Tuodessaan pettymyksensä kovasanaisestii julkisuuteen kehitettiin miehelle uusi, aiempaa vähäpätöisempi tehtävä tallissa.

Stepney alkoi hautoa kostoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nigel Stepney. Kuva: Getty Images

McLarenin toimistolla saatiin postia

Tuon ajan kiistattomat kärkitallit olivat McLaren ja Ferrari. Kaksi suurta olivat käyneet taistelua toisiaan vastaan käytännössä vuosikymmeniä, vaikka aina välillä joku toinen talli pystyikin titteleitä nappaamaan.

Tässä taistelussa ei armoa tunnettu. Siksi McLarenin pääsuunnittelija Mike Coughlan yllättyi suuresti saadessaan sähköpostia Stepneyltä.

Ferrarin toimintaan pettynyt entinen luottomies luovutti pahimman vihollisen yhdelle johtohahmoista satojen sivujen verran salaisia tietoja italialaistallin uudesta autosta. Suunnittelijana Coughlan hyötyisi takuuvarmasti tiedoista, pystyisihän hän täten vertaamaan omaa luomustaan vastustajan kilpurin ominaisuuksiin.

Coughlan ymmärsi omaavansa erittäin arkaluontoista materiaalia.

Mitä tiedoilla pitäisi sitten tehdä? Coughlan ymmärsi omaavansa erittäin arkaluontoista materiaalia. Siksi hän ei pitänyt minkäänlaista meteliä niistä. Varovaisia tiedonmuruja jaettiin vain tärkeille henkilöille. Kuten kuljettajille.

Sabotaasia ja vaimon amatöörimoka

Kausi eteni, mutta vyyhti alkoi toden teolla purkautua toukokuussa Monacon GP:n jälkimainingeissa.

Kilpailun jälkeen Ferrarin mekaanikot löysivät autojensa polttoainetankeista epäilyttävää pulveria. Poliisin tutkimuksissa syylliseksi paljastui Stepney, jolle sabotaasiyritys tiesi välittömiä potkuja tallista.

Vain paria viikkoa myöhemmin Ferrari ilmoitti haastaneensa oikeuteen erään McLarenin johtohahmon teollisuusvakoilusta. Kun Coughlan erosi samanaikaisesti tehtävästään, osasivat kaikki laskea yhteen yksi plus yksi.

Virkavallan pääseminen vihille tilanteesta on koominen. Niin huipputekninen laji kuin F1 onkin, voi pieni amatöörivirhe olla lopulta ratkaisevassa asemassa täystuhossa.

Coughlan oli pyytänyt vaimoaan ottamaan kopiot Stepneyn hänelle lähettämästä satasivuisesta tietovuodosta. Vaikka Coughlan tienasi brittitallin pääsuunnittelijana hurjia summia, ei hän ollut ilmeisesti panostanut omaan tulostimeen.

Kopiointiliikkeen työntekijän nähdessä tulostamissaan papereissa Ferrarin logoja aisti hän tilanteessa olevan jotain mätää.

Vaimo meni suorittamaan hänelle annettua tehtävää paikalliseen kopiointiliikkeeseen. Wokingissa sijaitseva McLarenin organisaatio työllistää tuhansia ihmisiä, joten F1 on lajina eittämättä tuttu jokaiselle paikalliselle.

Kopiointiliikkeen työntekijän nähdessä tulostamissaan papereissa Ferrarin logoja aisti hän tilanteessa olevan jotain mätää.

Yhteydenotto Maranelloon käynnisti uudet tutkimukset tallin sisällä, ja syyllinen löytyikin nopeasti.

Stepney ja Coughlan olivat muuttuneet parissa kuukaudessa F1-maailman huippunimistä rikossyytetyiksi hylkiöiksi.

Alonson kimmastuminen

Samalla kun Ferrarin Kimi Räikkönen ja Felipe Massa sekä McLarenin Alonso ja Lewis Hamilton kävivät jännittäviä taisteluita kilparadoilla, vakoiluskandaali hallitsi keskustelua julkisuudessa. Huono PR ei ollut sitä, mitä sarjan johtajat halusivat.

Kuulusteluissa Coughlan vannoi, ettei Stepneyltä saatuja tietoja oltu käytetty auton kehitystyössä. McLaren vakuutti oman sisäisen tutkintansa kielivän samaa. Myös kansainvälinen autoliitto FIA tutki asiaa, mutta McLaren säästyi pelkällä varoituksella.

Pakotettuna Dennis joutui tekemään tempun, jonka on täytynyt vaatia häneltä paljon.

Kun Ferrari ja Coughlanit pääsivät myös sopuun oikeustuvassa, vaikutti asia vihdoinkin hautautuvan ja jännittävän MM-taiston nousevan puheenaiheeksi. Toisin kuitenkin kävi.

Vain pari päivää myöhemmin Unkarin GP:n aika-ajoissa nähty tilanne sai Alonson pillastumaan. Lue tarkempi selonteko täältä.

Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin kieroilu äityi sikailuksi McLarenilla

Alonson ja Hamiltonin välit olivat tulehtuneet nopeasti, kun hallitsevana maailmanmestarina talliin saapunut espanjalainen sai huomata tulokaskuskin olevan erittäin kova tekijä F1-auton ratissa. Kun suureksi tyrmistyksekseen Alonso ei saanutkaan ehdotonta ykköskuljettajan kohtelua, koki hän brittitallin suosivan brittikuljettajaa.

Unkarin GP:ssä koettu uusi turhautuminen sai Alonson pimahtamaan. Hän vaati Hamiltonin laittamista ruotuun, tai muuten hän paljastaisi FIA:lle hänen ja Coughlanin käymän sähköpostiviestittelyn.

Dennis tyrmäsi törkeän vaatimuksen Hamiltonin kisan sabotoimisesta, mutta Alonson sanat saivat hänet kauhistumaan. Dennis tiesi, että vihainen Alonso voi jopa tuhota hänen tiiminsä.

Dennis ja Mosley vihasivat toisiaan, nätistikin sanottuna.

Pakotettuna Dennis joutui tekemään tempun, jonka on täytynyt vaatia häneltä paljon. Hän otti yhteyttä FIA:n puheenjohtajaan Max Mosleyhyn kertoen Alonson uhkauksesta.

Dennis ja Mosley vihasivat toisiaan, nätistikin sanottuna. Molemmat olivat erittäin voimakastahtoisia persoonia johtavissa rooleissa täysin vastakkaisissa ääripäissä. Usemman kerran tämä kaksikko oli ollut napit vastakkain, kun F1-sarjan huipulla tehtiin politiikkaa.

Kun Dennis kertoi Mosleylle, ettei McLarenin ja Coughlanin aiempi vakuuttelu tallin viattomuudesta ehkä pidäkään paikkaansa, FIA-pomo innostui.

FIA käynnisti asiasta uuden tutkinnan, ja kuin taikaiskusta sillä oli käytössään Coughlanin sekä tallin kuljettajien, Alonson, Hamiltonin ja testikuski Pedro de la Rosan välisiä sähköpostikeskusteluja.

FIA kiisti saaneensa viestit Alonsolta, vaan ne oli toimittanut sille ulkopuolinen tekijä. Myöhemmin Renaultia on pidetty tänä tietovuotajana. Ranskalaismerkin tallipäällikkönä toimi Flavio Briatore, joka oli paitsi Alonson mestaruusvuosien pomo, myös tämän manageri ja hyvä ystävä. Ei liene siis kovin vaikeaa epäillä, kuka olisi voinut sähköpostit miehelle välittää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Max Mosley ja Ron Dennis kuvattuna Belgian GP:n varikolla 2007. Kuva: Getty Images

95 miljoonan dollarin sakot ”mulkkuudesta”

Viestit eivät edelleenkään todistaneet McLarenin kopioineen mitään Ferrarin autosta, mutta se oli tässä tapauksessa sivuseikka.

Viestit eivät edelleenkään todistaneet McLarenin kopioineen mitään Ferrarin autosta, mutta se oli tässä tapauksessa sivuseikka.

Tapauksen ottaminen uudelleen tutkintaan kasvatti kohun jälleen uusin mittasuhteisiin, ja F1 sai roppakaupalla rapaa niskaansa. Kun oikeussyytteitä lenteli puolin ja toisin, McLareniin vihamielisesti suhtautuneen Mosleyn johtaessa tutkimuksia, pelkäsivät monet brittitallin jopa lentävän ulos sarjasta.

Tuomio luettiin lopulta syyskuussa. Lajin ja fanien onneksi McLaren sai jatkaa edelleen mukana sarjassa, mutta sen saamat sanktiot olivat rajut.

Talille tuomittiin hurja sadan miljoonan dollarin sakko. Lisäksi talli menetti kaikki kauden 2007 valmistajien sarjan pisteensä, joten talli jäi sarjassa viimeiseksi. Tästä tullut rahallinen tappio onneksi vähennettiin sakkomäärästä.

Myöhemmin F1-sarjan ylijohtaja Bernie Ecclestone on kommentoinut sakon suuruutta Mosleyn näpäytyksenä Dennisille. Tiettävästi FIA-pomo oli todennut epävirallisissa merkeissä varsinaisen sakon olleen viisi miljoonaa, 95 miljoonan toimiessa rangaistuksena Dennisin mulkkuudesta.

Kovan hinnan tästä kaikesta maksoi myös Stepney. 2014 hän kuoli oudoissa olosuhteissa tapahtuneessa onnettomuudessa, jota pidetään yleisesti itsemurhana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ron Dennis ja sadan miljoonan dollarin sakon tuottama ilme. Kuva: Getty Images

Räikkönen ja Ferrari kiittivät

McLarenin rangaistuksen myötä Ferrari nappasi lopulta ylivoimaisen valmistajien sarjan voiton, mutta lisää suolaa haavoihinsa McLaren sai tunaroituaan lopulta myös kuljettajien MM-tittelin italialaistallin leiriin.

Alonson ja Hamiltonin välit tulehtuivat kisa kisalta, ja lopulta myös tallin mekaanikot olivat jakautuneet harvinaisen voimakkaasti kuljettajiensa puolelle. Tämä näkyi kaikessa tekemisessä tallin sisällä, vuosia tasapuolisuuden nimeen vannonut talli ei ollut tottunut operoimaan tällaisena.

[readmore title=”Lue lisää” from=”historia” amount=”6″ more-button=”1″]

Suomalaisia brittitallin täydellinen pallonpudotus ei toki harmita yhtään, mutta on uskomatonta, miten talli onnistui mokaamaan jo lähes varmalta vaikuttaneen kuljettajien mestaruuden molempien kuljettajien osalta ratkaisuhetkillä.

Lievästi sanottuna pettymykseen päättyneen vuoden jälkeen Alonson vaatiessa lupaa poistua tallin riveistä häntä ei juurikaan estetty. Espanjalaisen aiheuttaman täysmyllerryksen jälkeen ei siis liene mikään ihme, että talli halusi rakentaa seuraavalla kaudella tiimiin selvän hierarkian. Harmi, että Heikki Kovalainen joutui tässä kärsijäksi.

Hamiltonin ja Alonson välien parantumisessa meni vuosia, samoin espanjalaisen ja brittitallin. Onneksi, sillä tällaista nokkapokkaa on vain vaivaannuttavaa seurata katsojana sivusta.

Kun Alonso ajaa sunnuntaina viimeisen kierroksensa McLarenilla Abu Dhabissa, jättää mies tiimin jo toisen kerran urallaan taakseen. Tällä kertaa taakse katsoessaan miehen eteen ei avaudu näkymää savuavista raunioista, mutta vähintäänkin perustuksiltaan järkkyneistä rakenteista kylläkin.

Niin erinomainen kuin Alonso ratin takana onkin, rakentajana hän ei ole koskaan ollut kummoinen. Sen McLaren on saanut kokea, 2007 karvaasti.

Kuva: Getty Images