Puolalainen F1-konkari Robert Kubica näkisi mielellään autourheilun kuninkuusluokan palaavan entisvuosien suurempiin voimayksiköihin.

Vaikka Kubica ei nykylaitteistosta valitakaan, ei vuosien ajan Formula 1:ssä urallaan ajanut Kubica laittaisi pahakseen, jos pääsisi ajamaan jälleen järeämmällä F1-voimanpesällä.

Puolalainen piti vasta faniensa kanssa kysy ja vastaan -tuokion Facebookissa. Kun eräs fani tiedusteli, minkä asian Williamsin kehityskuski muuttaisi nykyformuloissa oli hänen vastauksensa selvä.

– Voimayksiköt. Palaisin ajassa kymmenen vuotta taaksepäin ja laittaisin autoihin sisään V8:t tai jopa V10:t, Kubica täräytti.

V10-koneita formuloissa ei ole nähty sitten vuoden 2005. Vuonna 2006 F1-sarja siirtyi kahdeksan sylinterin koneisiin, jotka nekin jäivät historiaan jo vuonna 2013.

Formuloiden polttomoottorien tilavuus pieneni entisestään sarjan siirryttyä 1,6-litraisiin kuuden sylinterin koneisiin. Mukana tulivat turboahtimet, joita F1:ssä ei oltu nähty yli 50 vuoteen.

Moottorin koon pienentämisen takana olivat paineet pysyä muuttuvan maailman matkassa ja suosia energiatehokkaampia sekä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.