Rallilegenda Tommi Mäkinen täyttää tänään 54 vuotta. ”Puuppolan paholainen” on eittämättä yksi rallimaailman historian kirkkaimmista tähdistä.

Mäkinen oli jatkumoa sille suomalaiselle ralliperinteelle, jossa tulosta tehtiin kaasujalalla, ei taktikoimalla.

Mäkisen suuruuden sementoivat kaksi asiaa: tilastot ja vastustajat. 24 MM-osakilpailuvoittoa, neljä maailmanmestaruutta, neljä Suomen ja peräti neljä Monte Carlon rallin voittoa vaativat kuljettajalta timanttista lahjakkuutta. Ja ralliauton ratissa Mäkinen oli lahjakkuus sanan varsinaisessa merkityksessä.

Neljä perättäistä MM-titteliä syntyivät aikakaudella, jolloin rallimaailma nautti suurta suosiota. Toki B-ryhmä oli ollut sitä aikaisemmin 1980-luvulla, mutta tuolloisten superautojen aikakaudella vain muutama automerkki pystyi taistelemaan kerrallaan tosissaan maailmanmestaruudesta.

1990-luvun lopulla Mitsubishi, Subaru, Toyota, Ford ja kumppanit kävivät hurjia ja tasaväkisiä taisteluita kilpailusta toiseen. Ennen kilpailua voittajasuosikkeja oli lähes yhtä monta kuin tehdastalleilla oli kuljettajia. Oikeastaan vain yksi asia oli varmaa: Mäkinen oli aina mukana voittotaistelussa.

Parhaimmillaan Mäkinen oli ralliauton ratissa kuin saalistaja, joka pystyi iskemään saalinsa kimppuun sen vähiten sitä odottaessa. Kuinka monesti suomalainen luotsasikaan Mitsubishinsä hurjaan rynnistykseen yllättäen EK:n maalissa kaikki ajallaan? Mäkistä vastaan mikään aikaero ei ollut koskaan turvallinen.

Mäkinen oli jatkumoa sille suomalaiselle ralliperinteelle, jossa tulosta tehtiin kaasujalalla, ei taktikoimalla. Mäkinen pystyi luottamaan kalustoonsa ja itseensä, kun iskun paikka koitti. Ja jos kaikki ei mennytkään putkeen kilpailun alusta lähtien, ei mieleen hiipinyt luovuttaminen. Silloin mahdollisia kalustollisia puutteita paikattiin hanskalla. Joskus kolisi, mutta usein tuli tulosta.

Ne kuskit, jotka pystyvät venymään urotekoihin tiukoissa paikoissa, tulevat saavuttamaan suuria.

Tämän päivän WRC:tä on toki epäreilua verrata parinkymmenen vuoden takaiseen MM-sarjaan, mutta Mäkisen kaltaista kuljettajaa on nykyisestä kuljettajakatraasta vaikea nimetä.

Toivottavasti Mäkisen ”saalistajan vietti” saataisiin tarttumaan tämänkin päivän sinivalkoisiin kuljettajiin. Ne kuskit, jotka pystyvät venymään urotekoihin tiukoissa paikoissa, tulevat saavuttamaan suuria.

Tommi Mäkisen WRC-ura lukuina:

MM-startit: 139
Voitot: 24
MM-pisteet: 544

Maailmanmestari 1996, 1997, 1998 ja 1999

Kuva: Getty Images