Rallin MM-sarjaa on takana neljä osakilpailua. Toyotan Esapekka Lappi on tällä hetkellä sarjassa parhaana suomalaisena kuudentena tasapisteissä Citroenin Kris Meeken kanssa.

Lappi ei ole vielä noussut tällä kaudella podiumille. Paras sijoitus on Ruotsista irronnut neljäs sija. Kauden neljästä Power Stagesta Lappi on ollut nopein Ruotsissa ja Korsikalla ja saalistanut niillä peräti kymmenen MM-pistettä.

Argentiinan ralli on ohjelmassa ensi viikolla. SuomiF1-sivusto tavoitti Lapin Sardiniassa ajettujen testien jälkeen kotimaisemistaan.

Miten testit menivät ja mitä niiden perusteella sinulta voi odottaa Argentiinassa?

– Mielestäni ne menivät hyvin. Toki nykyisellään, kun saa testata vain päivän, niin se on aika rajallinen aika, ja autoon ei ehdi tehdä mitään mullistavaa. Hyvä fiilis niistä jäi, ja Meksikossa vaivannutta vetopidon puutetta saatiin korjattua. Ainakin tuntui, että auto tarttui hieman paremmin. Minulle ja muillekin kuskeille jäi luottavainen olo.

– Muut kuskimme lähtevät varmasti voittamaan ja minä lähden ajamaan maaliin. Samoin kuin Meksikossa tämä on ensimmäinen kerta minulle Argentiinassa, ja niissä kisoissa on todella vaikea yrittää ajaa kilpaa.

Kuinka tarkkaan seuraat MM-pisteitä?

– Kyllä seuraan, mutta en ole niistä huolissani enkä stressaa niistä. Tein ennen kauden alkua itselleni pistetaulukon, että kuinka paljon pisteitä kustakin kisasta ja Power Stageilta pitäisi ottaa. Meksikoon en merkannut itselleni nollaa, mutta muut ovat osuneet aika nappiin. Erilaisia kommervenkkejä siellä on ollut matkan varrella, mutta lopputulokset ovat osuneet. Tavoitteen mukaisessa suunnitelmassa siis ollaan. Ajatuksena oli vakiinnuttaa vauhti sarjan top5:een, ja nyt olemme ajaneet 44 erikoiskokeella kuuden parhaan joukkoon.

Mistä kertovat muutamat virheet, joita on kauden aikana tullut?

– Ei kai se ole muusta kuin omasta päästä kiinni. Eikö pää kestä? Meksikossa virhe oli pieni, mutta näytti isolta. Joka kisassa on tapahtunut pieni virhe, mutta rajut ulosajot ovat onneksi jääneet. Vauhti on niin raakaa, että koko ajan pitää suorittaa aivan maksimitasolla! Sitten virheen mahdollisuus kasvaa. Kilometrejä tarvitaan, että siihen kovaan vauhtiin turtuu ja kokemuksen ansiosta ei sitten tule virheitä. Tuntuu, että koko ajan pitää ajaa aivan ”sikakovaa”.

Miten ne saataisiin karsittua pois vauhdin kärsimättä?

– Monten powerilla ja Ruotsissa perjantaina virheet tulivat siksi, että en halua ajaa liian hiljaa! En halua antaa itselleni mahdollisuutta olla huono! Olisin voinut olla Korsikalla neljäs, jos olisin vain ajellut. Siellä oli kakkossija otettavissa, niin totta kai lähdin ajamaan siitä. Sitten perä lähti irti kapeassa mutkassa.

– En tiedä, onko tämä oikea analyysi, että psyykkeen puolella se ongelma olisi. Pitäisikö olla hyvillään ja tyytyä vähempään? Mutta kun kehitys loppuu tyytyväisyyteen.

Kausi on kuitenkin sisältänyt myös positiivisia asioita. Kerro niistä.

– Kyllä on ollut paljon positiivistakin. Meksiko on ainoa huono kisa. Siellä alkoi turhautumisen kierre, kun moottori ylikuumeni. Sen kanssa piti kikkailla, enkä voinut keskittyä ajamiseen. Vauhti on ollut joka pinnalla hyvää ja olen ajanut hyviä aikoja. Korsikaltakin jäi hyvä fiilis, kun tuli pohja-aikoja, ja olisin voinut olla ajamalla toinen enkä sitä kautta, että muut keskeyttävät.

Miten ajamisesi on kehittynyt?

– Onhan se kehittynyt. Olen päässyt hyvin auton kanssa sinuiksi, mutta se, että suoritustaso on kova, niin vie aikaa. Ei siellä enää mitään suuntaviivoja vedellä, vaan kaikki tekeminen on oltava parasta. Mikään ei saa olla vain sinne päin, vaan kaikki pitää olla just kohdallaan. Ihan pikkusäätöjäkin olen oppinut. Miten esimerkiksi autoa säädetään erilaiseksi pätkien välillä, eikä mennä koko viikonloppua samoilla säädöillä.

Miten tilanne tiimissänne on muuttunut, kun Ott Tänak korvasi Juho Hännisen?

– Minulle ei ole ollut mikään yllätys, että hän on ollut nopea. Autoomme on helppo päästä sisään. Olen edelleen mielestäni tiimimme kolmoskuski, enkä ota asiasta stressiä, että hän ajaa kovaa. Minulla on vain hyvä fiilis siitä, että hän pystyy olemaan nopea muita vastaan. Ehkä tilanne on ongelma meidän toiselle suomalaiselle kuskille (Jari-Matti Latvala).

– Fiilis tiimin sisällä on muuttunut sikäli, että Ott ei ole yhtä avoin kaikissa asioissa kuin Juho oli, eikä ole pakko ollakaan. Tämä jätkä ei ole tyytyväinen mihinkään! Vaikka hän ajaisi hyvin, hän löytää aina jotain kehitettävää, miten olla nopeampi.

Argentiinan jälkeen alkavat rallit, joista sinullakin on kokemusta WRC-autolla. Helpottuuko tekeminen?

– Kyllä kokemus auttaa pirusti! Tämä on kokemuslaji. Korsika oli tästä hyvä esimerkki. Siellä ajettiin kaksi samaa pätkää kuin edellisenä vuonna, ja niillä en pystynyt mätsäämään pohja-aikaan mitenkään!

Millaisissa asioissa kokemus ja sen puute näkyvät?

– Se asia jää pääkoppaan. Sillä on merkitystä, että on ajanut pätkät kisavauhtia läpi. Samoin silloin tietää sen, että nuoteissa ei ole yhtään virhettä. Uusilla nuoteilla miettii, että ovatko ne 100-prosenttisen oikein. Ei tarvita muuta kuin että yksi ”kirraa” puuttuu tai että kirraa ”enemmän”. Asfaltti ei lisäksi anna mitään anteeksi, ja pakko olisi ajaa kilpaa. Soralla on hieman helpompaa. Portugalissa on toukokuussa täysin sama reitti kuin viime vuonna, joten siellä pitäisi olla helpompaa.

Kuinka paljon pystyt käyttämään jo saman rallin sisällä saatua kokemusta erikoiskokeiden toisilla ajokerroilla?

– Yksikin kerta auttaa. Korsikalla sillä toiseen kertaan ajetulla lauantaina erikoiskokeella, jolla Kris Meeke ajoi ulos, ajoin jaetun pohja-ajan. Kisan ensimmäisellä erikoiskokeella, jolla hävisin käytännössä koko rallin, jäin osaksi ajamisen takia ja osaksi sen takia, että auto ei osunut sille pätkälle yhtään. Yleensäkään en pysty kertomaan erikoiskokeista samaan tapaan kuin Jari-Matti, joka muistaa kaikki erikoiskokeet. Muistan ne sitten, kun tulemme paikalle. Minulla on siinä mielessä kuvamuisti.

Kerro vielä, kuka voittaa Argentiinassa?

– Tämä onkin paha… Kuinkas paljon siellä ensimmäinen lähtijä häviää? Sanon, että Craig Breen tai Jari-Matti. He lähtevät niin takaa. Toivottavasti myös Meeke lähtee minua ennen tielle, kun olemme tasapisteissä.