Sähköformulasarja Formula E:n yksi erikoisuus on ”Fanboost”, fanien kuljettajille antama mahdolllisuus lisävoimaan. Daniel Abt syyttää sosiaalisen median kautta tapahtuvan äänestyksen olevan kuitenkin katastrofi huijausten vuoksi.

Fanboostin voittavat kuljettajat saavat käyttöönsä 100 kilojoulea lisää energiaa, joka tarjoaa lyhytaikaisesti käytettynä jopa parinkymmenen kilowatin verran hyötyä kilpailijoihin nähden. Äänestys suoritetaan sekä Twitterissä että sarjan omassa puhelinsovelluksessa.

Audin tehdastallissa ajava Abt, joka on yksi sarjan aktiivisimmista somettajista, on kuitenkin pannut merkille äänestyssysteemissä olevan paljon outouksia. Hän kertoo olevansa kurkkua myöten täynnä jatkuvia selviä huijauksia.

– En halua avautua tästä siksi koska olen huono häviäjä, mutta tiedän äänestyssysteemiä käytettävän väärin. Minulle on kerrottu, että tulokset muuttuvat epäilyttävällä tavalla, Abt toteaa Autosportille.

– Esimerkiksi edellistä kisaa ajatellen johdin äänestystä turvallisesti, mutta sitten muutama kuljettaja nousi edelleni yhdessä yössä. He olivat kaikki saaneet valtavasti ääniä muutamista kiinalaisista kaupungeista, mikä on jännittävä sattuma. Tai sitten heillä on vain jostain syystä valtava fanikunta kyseisissä paikoissa, Abt sivaltaa.

– Tämä on katastrofi koko sarjalle. Kaikki tietävät huijauksen olemassaolon, mutta sitä ei voi todistaa. Olen kurkkuani myöten täynnä tätä.

Formula E on jo ryhtynyt toimiin muuttaakseen äänestyssysteemiään. Äänioikeutta on rajattu tiukemman valvonnan alle, jotta jokainen äänestäjä pystytään todistamaan oikeaksi henkilöksi eikä botiksi.