Neljä kertaa F1:n maailmanmestaruuden putkeen voittaneen Lewis Hamiltonin mukaan osa formulakalenterin radoista on liian tylsiä. Ylivoimaisen tähtikuskin mielipide ei yllätä, sillä mies kasvoi Donington Parkin kaltaisten haastavien klassikkoratojen parissa.

Formuloita on kritisoitu viime vuosina kisojen tylsyydestä ja hurjien ohitusten vähäisistä määristä. Erityisesti haukkuja ovat saaneet mutkien ”oikaisut” ratojan leveitä turva-alueita hyödyntäen.

Hamilton näkisi mielellään useammilla radoilla Doningtonin tapaisia vaikeita mutkia, jotka haastaisivat todella kuljettajien ajotaitoja.

– He ovat tehneet hyvää työtä ratojen parissa, mutta heidän pitäisi todella laittaa loppu näille turva-alueille. Kuljettajien ei pitäisi saada oikaista mutkia siten kun heidän nähdään nykyään tekevän jatkuvasti. Rakastan Oultonin ja Doningtonin tapaisia ratoja. Doningtonin ”vanha hiussilmukka” oli aivan painajainen. Sinun oli pakko höllätä kaasua, tulla mutkaan vauhdilla ja luottaa vain downforceen, brittitähti hehkutti Motorsportille.

Mercedes-ässän mukaan tilanne ei ollut aina näin. Hamilton muisteli kaihoisasti aikoja, jolloin mutkissa täytyi keskittyä tiukkaan ajolinjaan.

– Yksi juttu, mitä rakastan vanhoilta ajoilta oli se, että jos ajat mutkaan liian leveästi, menetät aikaa. Tietenkään kukaan ei halua kolaroida, mutta siinä oli ennen jännitystä. Nykyään voit ajaa mutkaan leveästi, ja korjata linjasi turva-alueen kautta. En rakasta sitä lainkaan, Hamilton valitteli.

F1 tutkii parhaillaan eri tapoja kehittää ratoja viihdyttävimmiksi sarjan uuden moottoriurheilujohtaja Ross Brawnin johdolla. Formulakonkarin kehitysryhmä on tutkinut muun muassa mutkien ja lähtöruudukoiden muotojen uudistamista.

Doningtonin moottoriurheilupuisto on tunnettu useiden autourheilun huippusarjojen ja ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n legendaarisena kotikenttänä. Radalla ajettiin vuonna 1993 yksi F1:n osakilpailu, jonka voiton vei McLarenin Ayrton Senna.