Ensi kaudella Alfa Romeo Sauberin ratissa F1-debyyttinsä tekevältä Charles Leclerciltä odotetaan paljon. Ferrarin junioriakatemiaan kuuluvalle tämän kauden F2-mestarille ennustetaan ruusuista tulevaisuutta kuninkuusluokassa.

Monacon GP on oleellinen osa F1-sirkusta, onhan se ollut osa kisakalenteria sarjan perustamisvuodesta 1950 asti.

Paljasjalkaisesta monacolaisesta Leclercistä tulee vasta neljäs maansa edustaja formula ykkösissä. 20-vuotiaalta lupaukselta ei tarvitse kuitenkaan nähdä kummoisiakaan esityksiä, ennen kuin häntävoi tituulerata maansa menestyneimmäksi F1-pilotiksi.

Toistaiseksi ainoana monacolaisena pisteille on yltänyt Louis Chiron, joka ajoi peräti kaikkien aikojen toisessa F1-osakilpailussa peräti kolmanneksi. Vähemmän yllättäen tämän tempun näyttämönä toimi ruhtinaskunnan katurata.

Chiron starttasi vuosien 1950-1955 välisenä aikana kaikkiaan 15 osakilpailuun, mutta tuo yksittäinen suoritus jäi hänen ainoaksi maineteokseen.

Chrinonin nimi on siitä huolimatta tuttu F1-tilastofriikeille.

Osallistuessaan kotikisaansa vuonna 1955 Chironista tuli kaikkien aikojen vanhin sarjaan osallistunut kuljettaja. Ikää herralla oli tuolloin kunnioitettavat 55 vuotta ja 292 päivää. Ennätys on, yllätys yllätys, voimassa edelleen.

Chiron ilmoittautui myös mukaan kotikisaansa vuonna 1958, mutta tuolloin hän ei ajanut metriäkään. Tämän myötä hän on kuitenkin myös ikänestori ”vanhin F1-kilpailuun ilmoittautunut kuljettaja” -kategoriassa.

Chironin jälkeen seuraava monacolaisyrittäjä oli Andre Testut, joka kuitenkin karsiutui kotikilpailustaan sekä vuosina 1958 että 1959.

Sen jälkeen saatiinkin odottaa yli 30 vuotta, ennen kuin seuraava monacolainen ilmestyi lähtöruudukkoon. Olivier Beretta esiintyi kaudella 1994 Larroussen ratissa kauden kymmenessä ensimmäisessä osakilpailussa, mutta kilpailukyvytön kalusto esti menestystoiveet.

Mies ajoi kuitenkin Saksassa seitsemänneksi ja uransa viimeiseksi GP-startiksi jääneessä Unkarissa yhdeksänneksi, mutta pisteitä noista sijoista ei vielä tuolloin herunut.

Formula 1

@F1
Charles Leclerc will become the first full-time Monégasque driver in F1 since Olivier Beretta started nine races for Larrousse in 1994 🇲🇨

📸 = Monaco, 1994

#F1FastFact