Se herätys oli elämäni hirvein. Aamuradion ykkösuutinen pysäytti koko päiväksi.

Colin McRae, idolini, oli kuollut.

Helikopterionnettomuus vaati paitsi Colinin, myös hänen 5-vuotiaan poikansa Johnnyn ja kahden perhetuttavan hengen. Traaginen onnettomuus järkytti paitsi omaisia, myös miljoonia rallitähden faneja. Myös minua.

Suomalaisena moottoriurheilufanina seurasin luonnollisesti myös rallin MM-sarjaa tarkasti. Pikkupoikana, jolloin kansallistunne ei ole määräävä tekijä omia suosikkeja valitessa, aloin pitämään peukkuja pystyssä siniselle, upean näköisellä ralliautolla maailman teitä kolunneelle skottikuljettajalle.

Mieleen jäi paitsi kuljettajan hauskalta kuulostava nimi, myös jatkuva jännittäminen siitä, saisiko koostelähetyksissä nähdä tämän rysäyttävän pihalle. Voitto tai keskeytys, tämä mies ei jättänyt kylmäksi. Ja pystyinhän aina näyttämään idolilleni hänen nimikkopelissään, kuinka ne rallireitit pitää ajaa läpi voitokkaasti. Ainakin virtuaalimaailmassa.

Kasvaessani opin tuntemaan McRaen paremmin. Tiesin hänen taustansa, hänen jo tuolloin suhteellisen pitkän ja menestyksekkään uransa sekä hurjan halun saavuttaa uran toinen maailmanmestaruus. Minäkin halusin tätä, enhän muistanut kaudesta 1995 mitään.

COLIN MCRAE ON KAIKKIEN AIKOJEN RALLILEGENDA. KUN TAVALLISTA KADUNTALLAAJAA PYYDETÄÄN NIMEÄMÄÄN YKSI RALLIKULJETTAJA, NOUSEE SKOTTILAISEN NIMI ESILLE LÄHES AINA.

Vuonna 2001 se oli lähellä. Kaikkien aikojen rallikausi sai kruununsa kauden päätösosakilpailussa, jossa peräti neljällä kuljettajalla oli mahdollisuus napata MM-titteli itselleen. McRae lähti viimeiseen koitokseen pistejohdossa ja ennakkosuosikkina.

Saatuani kouluviikkoni päätökseen oli kiire kotiin valtava. Tekstitv:n tilanneseuranta kertoisi, kuinka Walesin MM-ralli etenee. Tyrmistyksekseni sain lukea McRaen rysäyttäneen ulos johtoasemasta. MM-unelma oli enää riippuvainen Richard Burnsista, joka tuolloin harmistuksekseni tittelin lopulta nappasikin. Nyt tuon tittelin sympaattiselle ja aivan liian aikaisin sairauteen menehtyneelle britille kuitenkin suon.

Colin McRae on kaikkien aikojen rallilegenda. Kun tavallista kaduntallaajaa pyydetään nimeämään yksi rallikuljettaja, nousee skottilaisen nimi esille lähes aina. Suomalaiset kokevat tässä tilastoharhan, sillä luonnollisesti meillä on varaa nimittää omasta maastamme iso tukku sorateiden mainetekoihin yltäneitä rattisankareita. McRae tunnetaan kuitenkin myös niissä maissa, jossa ralli ei ole koko kansan urheilua.

Luonnollisesti hänen nimeään kantava hittipeli auttaa, mutta McRae loi maineensa pelottomana kuljettajana, joka ei koskaan antanut periksi. Kaasupedaali pysyi pohjassa loppuun asti. Se näkyi paitsi huikaisevina suorituksina, myös romuna. “Kilin kolin McRae” nautti mainetta kuljettajana, joka ei varmistellut maaliintuloa ja MM-pisteitä missään vaiheessa.

Ehkä toisenlainen lähestymistapa ajamiseen olisi tuottanut pari titteliä enemmän, mutta se on turhaa jossittelua. McRae kertoi useasti täysillä yrittämisen olevan hänen tapansa ajaa. Ei hän voinut muuttaa itseään

Tyylillään hän voitti suuren yleisön suosion. Hänen muistonsa elää minunkaltaisteni fanien sydämissä, vaikka sorateiden suurin sankari onkin siirtynyt taivaallisille rallipoluille.

“If in doubt, flat out.”

Colin McRaen WRC-ura lukuina:

Kilpailut: 146
Voitot: 25
EK pohja-ajat: 477
MM-pisteet: 626

Maailmanmestari 1995